Loading...

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Μεθώνη-Κορώνη: Βενετσιάνικη γοητεία

Με αφετηρία την Καλαμάτα οδηγούμε νοτιοδυτικά με συντροφιά το πέλαγος από τη μια και τα λιόδεντρα και τις φραγκοσυκιές από την άλλη. Η παραθαλάσσια πολίχνη ξεπροβάλλει σε μια στροφή του Μεθώνηδρόμου, σαν ακουαρέλα που μόλις στέγνωσε στο χαρτί. Περιζήτητη για τη στρατηγική της θέση, η Κορώνη μπήκε στο μάτι Φράγκων, Ενετών, Τούρκων κατακτητών, από τον Ιμπραήμ πασά και τον Μοροζίνι μέχρι τον πειρατή Μπαρμπαρόσα. Μαζί με τη Μεθώνη, ήταν κάποτε στην Ανατολή «τα μάτια της Βενετιάς» στο θαλάσσιο εμπόριο της Μεσογείου.

Ξεκινώντας από την κουκλίστικη πλατεία χωνόμαστε στα σοκάκια με τα αναπαλαιωμένα νεοκλασικά με τα φουρούσια, τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τα δαντελωτά μπαλκόνια. Λουλούδια στα περβάζια των σπιτιών, γάτες κουρνιάζουν γουργουρίζοντας κάτω από γλάστρες και σωροί από δίχτυα κάτω στο λιμάνι όπου απαγκιάζουν οι ψαρόβαρκες. Παίρνουμε την ανηφοριά για το «ρεσάλτο», το βενετσιάνικο κάστρο της Κορώνης που δεσπόζει πάνω από το πέλαγος σαν αετοφωλιά, με τις πελώριες καλοδουλεμένες πέτρες του, τις βίγλες της φρουράς, τους προμαχώνες και τις πολεμίστρες του, βιγλάτορας σε εποχές άγριες κι ηρωικές.

Αφήνουμε πίσω μας τη θάλασσα κι ανηφορίζουμε το βουνό διασχίζοντας κάθετα το «πόδι» της Μεσσηνίας, για Φοινικούντα και Μεθώνη. Στο βάθος, ηΚορώνη Σχίζα, οι Οινούσσες, η Σαπιένζα, τα νησιά της Μεσσηνίας που φιλοξένησαν στην έρημη γη τους κατακτητές, ναυαγούς, θαλασσοπόρους, πειρατές.

Μέσα από το άνοιγμα των βράχων ξεπροβάλλει η Μεθώνη, με τη Sapienza, το κάστρο της, χτισμένο από τους Ενετούς το 13ο αιώνα, σύρριζα στο νερό. Διαβαίνουμε το επιβλητικό πέτρινο γεφύρι με τα δεκατέσσερα τόξα, πάνω από την τάφρο που άνοιξαν οι Βενετσιάνοι θέλοντας να αποκόψουν τελείως από τη στεριά τη φημισμένη σε όλη τη Μεσόγειο φορτέτσα. Διασχίζουμε την πύλη του θαλασσινού κάστρου και μπαίνουμε στην Piazza grande d' Armi, τη μεγάλη «πλατεία των όπλων», σημείο αναφοράς για την κοινωνική ζωή της βενετσιάνικης και οθωμανικής Μεθώνης. Η κολόνα από προφυρό γρανίτη ορθώνεται 3,67 μέτρα ψηλή στη μέση της κάποτε κατάμεστης πλατείας, ενθύμιο από ναυάγιο της παλαιοχριστιανικής εποχής στον κάβο Σπίθα κοντά στη Μεθώνη, γνωστό ως «ναυάγιο των κιόνων».

Το χορταριασμένο καλντερίμι οδηγεί στο νησάκι Μπούρτζι στη νότια πλευρά του κάστρου. Περνάμε το λιθόχτιστο γεφύρι και βρισκόμαστε στο οκταγωνικό φρούριο, με μουσική υπόκρουση τον ήχο των αφρισμένων κυμάτων που ξεσπούν την ορμή τους στα τείχη και τους βράχους.


* Για να φτάσετε στην Κορώνη και τη Mεθώνη, θα έρθετε, αρχικά, από Αθήνα, οδικώς, μέχρι την Καλαμάτα (238χλμ. μέσω Τρίπολης). Η Κορώνη απέχει 52χλμ. και η Μεθώνη 63χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού.



[ΠΗΓΗ: Από τη Ζέφη Κληρονόμου, Ελεύθερος Τύπος]

Μεθώνη-Κορώνη: Βενετσιάνικη γοητείαSocialTwist Tell-a-Friend

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλη η Μεθ΄ωνη,αλλά ακόμη καλύτερη η Κορωνη...