Loading...

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Ζάκυνθος: Πρώτη επίσημη από τα υδροπλάνα - «Σπάει το απόστημα στις συγκοινωνίες του νησιού»

Ένα χειμωνιάτικο δώρο έρχεται εξ ουρανού (και αυτό) στο νησί μας, κι ας διανύουμε ουσιαστικά το τέλος της τουριστικής σαιζόν του 2008. Μετά από μια τρικυμιώδη περίοδο και μετά από ατελείωτη ελληνική γραφειοκρατία, η εταιρία airsealines, αυτή την εβδομάδα κάνει τυπικά την πρώτη επίσημη προσγείωση των υδροπλάνων της, στο νησί μας.

ΥδροπλάνοΕίναι η πρώτη απόπειρα ξένης - ως προς το νησί μας - εταιρίας, να σπάσει το «απόστημα» της οργανωμένης εκμετάλλευσης των συγκοινωνιών ενός ολόκληρου νησιωτικού νομού, με ένα ιδιότυπο και γρήγορο μέσο μεταφοράς που συνδυάζει αέρα και θάλασσα.

Η ανάγκες που έχει το μεγαλύτερο - σε δείκτες κατά κεφαλήν ανάπτυξης - νησί του Ιονίου Πελάγους, είναι πολύ μεγάλες, ενώ οι συγκοινωνίες που διαθέτει εν έτη 2008 (και όπως δείχνουν τα πράγματα και το 2009), είναι άθλιες για τα Ελληνικά και κυρίως για τα Μεσογειακά δεδομένα.

Ας λάβει κανείς υπ όψιν του ότι, η Ζάκυνθος είναι γεωγραφικά 11ο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας (ουσιαστικά 8ο γιατί από το 8 μέχρι το 11 οι εκτάσεις διαφέρουν ελάχιστα) και το 19ο της Μεσογείου. Τα Ιόνια νησιά μετά την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της Ελλάδας με ποσοστό 88,8 κατοίκους ανά τ.χ. Αναπτυξιακά και τουριστικά τα ίδια τα νούμερα των αφίξεων στη Ζάκυνθο, από αέρα και θάλασσα, φθάνουν τους 1.100.000 επιβάτες ετησίως, ενώ είναι απορίας άξιον, με ποιες «πολιτικές και οικονομικές πλάτες» οι συγκοινωνίες βρίσκονται στη χειρότερη μοίρα από κάθε άλλη περιοχή της Μεσογείου.

Έχουμε ξαναγράψει και έχουμε ξαναθίξει ζητήματα που αφορούν στις σκόπιμες καταλήψεις θέσεων πρόσδεσης πλοίων, στο ταλαιπωρημένο λιμάνι μας, η εικόνα του οποίου, το τελευταίο καλοκαίρι, έμοιαζε με πάρκιγκ παροπλισμένων πλοίων. Μόλις πέρασε και η 15 Σεπτεμβρίου 2009 και οι προφορικές δεσμεύσεις για απομάκρυνση κάποιων από τα παροπλισμένα φαντάσματα, ήταν ψεύτικες. Για όλα αυτά, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια, το Επιμελητήριο, ο Δήμος Ζακυνθίων, η ΤΕΔΚ, το Λιμενικό Ταμείο, δεν καταβάλουν καμία δυναμική προσπάθεια, ή αν έχουν καταβάλει, είναι απλά νομότυπες γραφειοκρατίες που με πολιτικό άλλοθι, σκόπιμα ταλαιπωρούν ένα νησιωτικό λαό για τεράστια χρονικά διαστήματα.

Μέσα σε όλα αυτά, οι τελευταίες ληστρικές αυξήσεις στα εισιτήρια της γραμμής Ζακύνθου - Κυλλήνης, δημιουργούν τεράστια έξοδα τόσο στους επιβάτες αλλά πολύ περισσότερο στα αυτοκίνητα και ειδικά στα εμπορεύματα. Σήμερα η μεταφορά ενός ΙΧ από τη Ζάκυνθο στην Κυλλήνη (μόνο 17 ναυτικά μίλια) κοστίζει 38 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη μεταφορά ενός ΙΧ από την Πάτρα στο Μπάρι της Ιταλίας, κοστίζει 48 ευρώ. Σημειωτέον ότι τουλάχιστον στα Ιόνια Νησιά η απόσταση της Ζακύνθου με την Ελλαδική ξηρά, είναι η μικρότερη. Σε σχέση με την Κέρκυρα, το κόστος των ΙΧ είναι 35 € πλην όμως τα δρομολόγια δεν σταματούν σχεδόν όλο το 24ωρο, σε αντίθεση με την Ζάκυνθο που έχει 5 δρομολόγια την ημέρα για σχεδόν 10 μήνες το χρόνο.

Τα ατομικά εισιτήρια ανέβηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ οι τοπικές αρχές και το ελληνικό κράτος, αδιαμαρτύρητα λειτουργούν εις βάρος του λαού. Όταν ένας πολίτης - νησιώτης, συμμετέχει σε όλη αυτή την ξέφρενη φορολογική λαίλαπα, κανείς δεν ενδιαφέρεται για το κόστος ζωής που του δημιουργούν τα έξοδα μεταφοράς από το νησί του στην ξηρά. Λες και πρέπει να τιμωρείται, επειδή γεννήθηκε νησιώτης!

Μέσα σε όλα αυτά, με τόσο κόστος μεταφορών (εκτός από ανθρώπους και αυτοκίνητα, μπαίνει ειδικό κόστος σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης που μεταφέρονται στη Ζάκυνθο, από νερό μέχρι τρόφιμα και από βενζίνες μέχρι υλικά), η συχνότητα των δρομολογίων είναι τόσο μικρή που λειτουργεί μόνο προς όφελος της μεταφορικής εταιρίας και όχι του πολίτη - επιβάτη.

Σε αντίστοιχες νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου, τα εισιτήρια προς τα νησιά, είναι εκπτωτικά για τους μόνιμους κάτοικους ενώ κανονικά για τους επισκέπτες!

Ουδείς από τους τοπικούς άρχοντες, δεν διαμαρτύρεται και δεν βάζει θέμα στα συλλογικά όργανα ξεσηκώνοντας το λαό, κόντρα σε αυτές τις λογικές. ΟΥΔΕΙΣ. Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία από τους τοπικούς αιρετούς άρχοντες, διοικητικούς παράγοντες, όργανα της τάξης, και άλλους παράγοντες του τόπου μας - ανεξαρτήτου κόμματος και χρώματος - έχουν μονίμως δωρεάν εισιτήρια στην πορθμειακή γραμμή και αυτός είναι ένας λόγος για να κωφεύουν οπότε , γιατί να ενδιαφερθούν για το λαό;

Το σίγουρο είναι ότι τα ζητούν ή τα απαιτούν κιόλας!

Αλλάζει το σκηνικό;

Μέσα σε όλα αυτά, οι πτήσεις των υδροπλάνων, έρχονται να σπάσουν το απόστημα και να δώσουν έστω και μια αμυδρή ελπίδα, άλλων δυνατοτήτων στις συγκοινωνίες μας.

Παρά την άψογη λειτουργία των στο υπόλοιπο Ιόνιο, στη Ζάκυνθο υπήρξε χρόνια αντίδραση με την «σκοπίμως» μη δυνατότητα πρόσδεσης στο λιμάνι. Τα υδροπλάνα ωστόσο επιχείρησαν προσγειώσεις στον κρατικό αερολιμένα Ζακύνθου, οι οποίες και πολυέξοδες ήταν και πέραν του οργανογράμματος λειτουργίας. Η έλευση του νέου λιμενάρχη στη Ζάκυνθο, άλλαξε κάπως τα δεδομένα, αφού ο τελευταίος έβαλε σε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία χώρου πρόσδεσης υδροπλάνων στο μόλο του Αγίου Νικολάου. Η γραφειοκρατία και τα ΦΕΚ ακολούθησαν και μετά από μεγάλη ταλαιπωρία και επιμονή της airsealines αυτή την εβδομάδα, θα έχουμε την πρώτη δοκιμαστική προσθαλάσσωση στο λιμάνι του νησιού μας.

Η πτήση, θα έρθει από Πάτρα και στο υδροπλάνο θα επιβαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής εταιρίας.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, το κόστος για ένα εισιτήριο μετά επιστροφής στην Πάτρα, θα είναι 100 ευρώ, τιμή που είναι κατά 30% χαμηλότερη από το αντίστοιχο εισιτήριο της Κέρκυρας. Η εταιρία σχεδιάζει τρείς ή πέντε πτήσεις εβδομαδιαίως, ενώ θα παρέχει σημαντικές εκπτώσεις σε μόνιμους πελάτες και κυρίως σε παραγγελιοδόχους, ιατρικούς επισκέπτες, επιχειρηματίες, δημοσίους υπαλλήλους διορισμένους στη Ζάκυνθο με μόνιμη κατοικία αλλού κλπ.

Νέοι δρόμοι

Μέσα στους στόχους της εταιρίας αυτής, για το 2009, είναι η σύνδεση του Ιονίου με την Αδριατική με πύκνωση δρομολογίων για πολλούς προορισμούς που θα δώσουν νέα ώθηση στον τουρισμό, τη διακίνηση εμπορικών ιδεών και την ανάπτυξη του νησιού μας. Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια θα καλύπτουν ένα εύρος θαλασσίων διαδρομών από Κατάκολο, Ζάκυνθο, Πάτρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Παξούς, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Τα υδροπλάνα, έχοντας έναν πολύ σοβαρό προγραμματισμό, δίνουν τη δυνατότητα, εκτός από τις προγραμματισμένες πτήσεις, να μισθώνονται για ομαδικές εκδρομές, περιηγητικές πτήσεις, μισθωμένες πτήσεις, εμπορευματικά φορτία, ειδικές ώρες για αλλαγές πτήσεων σε άλλες κατευθύνσεις.

Οι πτήσεις από/πρός Αθήνα, θα είναι συνδυασμός μεταφοράς με ιδιωτικό λεωφορείο (Αθήνα-Πάτρα, Πάτρα-Αθήνα) και Υδροπλάνου.

Η Ζάκυνθος πρέπει να στηρίξει

Αν η Ζάκυνθος απείχε από αυτό το εγχείρημα, θα ήταν εγκληματικό. Αν η Aegean Airlines δεν θέλησε πτήσεις από την Αθήνα στη Ζάκυνθο για δικούς της ή άλλους λόγους, τότε τα υδροπλάνα σπάνε αυτό το απόστημα των κακών συγκοινωνιών και ζητούν τη στήριξή μας.

Ευχόμαστε οι αρχές του τόπου να μη βρουν «αγκάθια» στη νέα αυτή προσπάθεια και να μη λειτουργήσουν άλλη μια φορά στην κατεύθυνση προφύλαξης συμφερόντων, γυρίζοντας το νησί μας εικοσαετίες πίσω. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα βρεθεί και άλλο σαπιοκάραβο να πάει να δέσει μπροστά από την προβλήτα του υδροπλάνου...

Πιστεύουμε ότι αυτή η κοινωνία που επιχειρηματικά στήριξε και στηρίζει ενεργά τα τελευταία 30 χρόνια, τους πλοιοκτήτες, να πράξει το ίδιο και στην περίπτωση των υδροπλάνων για να υπάρξουν επιτέλους καλύτερες μέρες σε αυτό τον τόπο.

[Σπύρος Καμπιώτης, ΠΗΓΗ: Ημέρα τση Ζάκυθος - Καθημερινή Εφημερίδα της Ζακύνθου]

Ζάκυνθος: Πρώτη επίσημη από τα υδροπλάνα - «Σπάει το απόστημα στις συγκοινωνίες του νησιού»SocialTwist Tell-a-Friend

Δεν υπάρχουν σχόλια: