Loading...

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Οι Ιππότες της Αχαΐας

Τι έκαναν οι σταυροφόροι στον Μοριά; Μια ξεχασμένη, στους αιώνες, εποχή για την Πελοπόννησο, η περίοδος των Φράγκων Ιπποτών, αναβιώνει μέσα από τη μόνιμη έκθεση ιστορικών ευρημάτων που ετοιμάζεται αυτόν τον καιρό στο Μουσείο του Κάστρου Χλουμούτζι του Νομού Ηλείας και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της τον Ιανουάριο. Ταξίδι στο Μεσαίωνα και στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας με επίκεντρο το καλοδιατηρημένο παλάτι των Φράγκων ηγεμόνων...

Μεσαιωνικό κάστρο«Βρισκόμαστε στην περίοδο της Φραγκοκρατίας, αμέσως μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της Δ' Σταυροφορίας. Περίοδος που διαρκεί από το 1204 μέχρι την κατάληψη του Πριγκιπάτου από τους Οθωμανούς, το 1430. Μια άγνωστη εποχή που μέχρι πρόσφατα τη θεωρούσαν περίοδο υπανάπτυξης, οπισθοδρόμησης και σκότους», λέει στον ΕΤ ο αρχαιολόγος δρ Δημήτρης Αθανασούλης, που έχει την εποπτεία της έκθεσης. «Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις τελευταίες αρχαιολογικές και επιστημονικές έρευνες, πρόκειται για περίοδο καινοτομιών και ανάπτυξης. Η Πελοπόννησος από απόμακρο κέντρο της αυτοκρατορίας βρίσκεται στο επίκεντρο των φράγκικων κρατών που συνδέονται άμεσα με τη Δύση. Αναπόσπαστο τμήμα της μεσαιωνικής δυτικής οικονομίας, η περιοχή γνωρίζει μεγάλη οικονομική άνθηση».

Προϊόν αυτής της άνθησης είναι από τη μία τα φράγκικα παλάτια και οι γοτθικές εκκλησίες και από την άλλη οι κατοικίες και οι εκκλησίες των ορθόδοξων Ελλήνων όπου η τέχνη της ζωγραφικής αποτυπώνεται σε πληθώρα μνημείων και γνωρίζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη. Είναι επίσης η περίοδος που εμφυτεύονται τα πρώτα σπέρματα αυτογνωσίας για τον ελληνικό πληθυσμό. «Αρχίζει να υφίσταται το "εκείνοι" και τo "εμείς" που στηρίζεται στις γλωσσικές διαφορές και το διαφορετικό θρησκευτικό δόγμα».

Με διοικητικά κέντρα την Ανδραβίδα, τη Γλαρέτζα αλλά και το Κάστρο Χλουμούτζι, το Πριγκιπάτο της Αχαΐας βρίσκεται σε διαρκή ανταγωνισμό με το βυζαντινό κομμάτι της Πελοποννήσου, το Δεσποτάτο του Μυστρά. «Διεκδικούν και οι δύο τον ίδιο ζωτικό χώρο, αν και υπάρχουν παραδείγματα που μας δείχνουν πως το Δεσποτάτο συνυπήρχε με το Πριγκιπάτο στην εκμετάλλευση ορισμένων περιοχών», λέει ο κ. Αθανασούλης.


Τα εκθέματα

Εικόνες από τη φράγκικη περίοδο στην ιστορία της Πελοποννήσου ανασυνθέτουν τα αντικείμενα της έκθεσης που προέρχονται από αρχαιολογικές ανασκαφές σε θέσεις της Ηλείας και ευρύτερα των εδαφών του Πριγκιπάτου. Τα περισσότερα εκθέματα προέρχονται από τη Γλαρέτζα, το Χλουμούτζι, τη Μονή της Ίσοβας, την Κόρινθο: αρχιτεκτονικά στοιχεία και γλυπτός διάκοσμος από ναούς και κάστρα, οικόσημα, τοιχογραφίες, νομίσματα, εξαρτήματα από τις στολές των ιπποτών αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης -όπως αγγεία και μαγειρικά σκεύη- συγκροτούν τις ενότητες της έκθεσης:

▪ Κάστρα και γοτθική αρχιτεκτονική

▪ Ο κόσμος των ιπποτών

▪ Η λατινική εκκλησία

▪ Το μαγειρείο και τρόποι αποθήκευσης

▪ Το Πριγκιπάτο στη μεσαιωνική οικουμένη και οι σχέσεις με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ένα ανοιχτό μουσείο που αναπτύσσεται στους περισσότερους χώρους του Κάστρου και μας καλεί να γνωρίσουμε τον άγνωστο μεσαιωνικό κόσμο της Πελοποννήσου. Το ίδιο το μνημείο αποτελεί, άλλωστε, ένα καταπληκτικό κέλυφος της Ιστορίας που σε συνδυασμό με το εξαιρετικό φυσικό κάλλος της περιοχής προσφέρει ένα επιπλέον κίνητρο για περιήγηση στους δρόμους της Ιστορίας.

[ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος]

Οι Ιππότες της ΑχαΐαςSocialTwist Tell-a-Friend

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κι εγώ νομιζα πωε το έλεγαν Χελμούτσι!