Ενώ η Ελλάδα διαθέτει 360 περιοχές στο δίκτυο Natura 2000, μόνο σε 27 από αυτές έχουν συσταθεί οι απαιτούμενοι φορείς διαχείρισης, οι οποίοι και υπολειτουργούν. Από τη σύγκριση με παλαιότερη σχετική απάντηση του Επιτρόπου κ. Δήμα (με ημερομηνία 16.03.2005), προκύπτει ότι τα τελευταία τέσσερα σχεδόν χρόνια με κυβέρνηση ΝΔ και Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον κ. Σουφλιά, δεν έχει συσταθεί ούτε ένας νέος φορέας διαχείρισης.
Την ίδια ώρα, έχει απορροφηθεί μόνο το 58% των σχετικών κονδυλίων του ΚΠΣ, που αφορά στη σύσταση και λειτουργία των φορέων διαχείρισης, με κίνδυνο να χαθούν οριστικά πρόσθετοι κοινοτικοί πόροι. Τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία προκύπτουν από σχετική απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του αναφερόταν στις 360 περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura στην Ελλάδα για τις οποίες έχουν συσταθεί μόνο 27 φορείς διαχείρισης και ζητούσε στοιχεία για τον αριθμό των διαχειριστικών φορέων, σε πόσους επιτευχθεί η πλήρης λειτουργία και σε ποιες περιοχές του δικτύου Natura δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί οι αντίστοιχοι φορείς.
Ο κ. Δήμας στην απάντησή του τόνισε ότι: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή, ο συνολικός αριθμός των φορέων διαχείρισης που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα παραμένει στους 27. Οι τόποι Natura 2000 που καλύπτονται από αυτούς τους φορείς διαχείρισης περιλαμβάνονται στη γενική έκθεση της Ελλάδας σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τους οικοτόπους όσον αφορά την περίοδο 2001-2006. Δεν διατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των φορέων διαχείρισης που βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.»
Στην απάντησή ο Επίτροπος για τον Περιβάλλον εκδήλωσε την ανησυχία του για την χρηματοδότηση των φορέων επισημαίνοντας ότι: «Δεν διατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των φορέων διαχείρισης που βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα επισημάνει στις ελληνικές αρχές την ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης και τεχνικής υποστήριξης των φορέων διαχείρισης, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους τόπους Natura 2000 και θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ειδικά στο πλαίσιο των διαθέσιμων πόρων, από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.»
Καταλήγοντας ο κ. Δήμας ανέφερε ότι: «Η απορροφητικότητα του μέτρου 8.1 του ελληνικού επιχειρησιακού προγράμματος για το περιβάλλον όσον αφορά την περίοδο 2000-2006 ανέρχεται προς το παρόν στο 58%.» Το Μέτρο 8.1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον προβλέπει χρηματοδοτική στήριξη για τη σύσταση και λειτουργία των Διαχειριστικών Φορέων του Natura 2000, αλλά και για δράσεις διατήρησης που είναι αναγκαίες εν γένει για τις περιοχές του Natura 2000. Η κοινοτική συγχρηματοδότηση για τη δράση αυτή ανέρχεται σε 51,37 εκατομμύρια ευρώ, και καλύπτει την περίοδο 2000 - 2006.
Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Την ώρα που ο Πρωθυπουργός και ο κ. Σουφλιάς παριστάνουν τους οικολόγους και ισχυρίζονται ότι οι ρυθμοί απορρόφησης του Γ' ΚΠΣ έχουν ...απογειωθεί, η απάντηση του κ. Δήμα, παρά τη διπλωματική της διατύπωση, αναδεικνύει μια εικόνα τραγικής καθυστέρησης και εγκατάλειψης. Οι ευθύνες της ΝΔ και ιδιαίτερα της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι μεγάλες και εξακολουθητικές. Περιμένουμε τις εξηγήσεις και επιτέλους τις ενέργειες των κ.κ. Σουφλιά και Καλογιάννη».
[Πηγή: ISTHMOS.GR]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου