Loading...

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας: Ολοκληρωμένη πρόταση για το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ»

Πρόγραμμα ΠίνδοςΗ διαμόρφωση ολοκληρωμένης πρότασης με σωστούς στόχους και κατευθύνσεις για την εφαρμογή του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ» ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008) στη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας.


Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος και συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αποδοτίας κ. Βασίλης Σούζας, Ινάχου κ. Αθανάσιος Τορουνίδης, Παναιτωλικού κ. Δημήτρης Γιαννοκώστας, Παραβόλας κ. Βασίλης Καπέρδας, Παρακαμπυλίων κ. Λάμπρος Παπαθανασίου, Πλατάνου κ. Ανδρέας Δρόσος και ο Αντιδήμαρχος Θέρμου κ. Νίκος Κωστακόπουλος.


Στη συνάντηση εργασίας έγινε παρουσίαση του προγράμματος, που αναλύεται στους εξής τέσσερις (4) βασικούς άξονες:
1. Βελτίωση βασικών υποδομών και ποιότητας ζωής.
2. Ενίσχυση του παραγωγικού περιβάλλοντος.
3. Ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
4. Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού - Δικτύωση και συνεργασίες.


Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος δήλωσε:
«Είχαμε σήμερα μια σύσκεψη για να προετοιμάσουμε, σε συνεργασία με τους δήμους που προσφάτως διευκρινίστηκε ότι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ», την πρότασή μας την οποία θα υποβάλλουμε περί τα τέλη Αυγούστου.

Θα είναι μια πρόταση ολοκληρωμένη, με σωστές κατευθύνσεις και που πραγματικά θα έχει έργα τέτοια που θα βελτιώσουν την κατάσταση στις περιοχές εφαρμογής.
Το πρόγραμμα «Πίνδος» έχει να κάνει με όλο τον ορεινό όγκο της Πίνδου, που είναι ο νομός Κοζάνης, ο νομός Γρεβενών, ο νομός Τρικάλων, Καρδίτσας, Ευρυτανίας κ.λ.π. και στο οποίο παρότι το μεγαλύτερο μέρος του νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι ορεινό και είναι «Πίνδος», ιδιαίτερα το όρος Παναιτωλικό, τα βουνά της Ναυπακτίας και του Βάλτου, δεν είχανε συμπεριληφθεί παρά τις προσπάθειες που ξεκινήσαμε από το 2004.

Ως δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. αλλά και ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Τριχωνίδας Α.Ε.» έκανα προσπάθειες από το 2004 για το πρόγραμμα αυτό.
Από την εποχή που αναλάβαμε τη Νομαρχία, εντατικοποιήσαμε την προσπάθεια μας, διότι ήταν άδικο ο νομός μας με τόσο μεγάλο ορεινό τμήμα, να μην είναι σε ένα πρόγραμμα το οποίο αναφέρεται ακριβώς στους ορεινούς όγκους. Άργησε να ευοδωθεί η προσπάθειά μας.

Στις 3 Μαρτίου 2008 στην 6η Επιτροπή Παρακολούθησης, που έγινε στο Καρπενήσι, ανακοινώθηκε ότι η νομός μας εντάχθηκε σε αυτό το πρόγραμμα.
Ακολούθησαν διάφορα, που έπρεπε να διευκρινιστούν και κυρίως ποιες περιοχές είχαν ενταχθεί. Επί του συγκεκριμένου δεν είχαμε πάρει μια οριστική απάντηση. Φήμες, διάφορες, ανέφεραν μόνο την περιοχή του Ινάχου και απέκλειαν τις άλλες περιοχές όπως ήταν ο δήμος Παρακαμπυλίων, ο δήμος Παναιτωλικού, ο δήμος Θέρμου και δήμοι της Ναυπακτίας.
Στην Επιτροπή Παρακολούθησης που έγινε 9 - 10 Ιουνίου 2008 στην Ηγουμενίτσα καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις και εκεί διευκρινίστηκε ότι οι δήμοι Ινάχου Παρακαμπυλίων, Παναιτωλικού, Θέρμου, Παραβόλας, Πλατάνου και Αποδοτίας είναι στο πρόγραμμα.
Θεωρούμε ότι είναι καλό βήμα.
Κερδίσαμε τον πρώτο στόχο μας, επιτέλους η Αιτωλοακαρνανία να μπει σε ένα πρόγραμμα ορεινών όγκων.

Τα χρήματα τα οποία μας αναλογούν σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση είναι λίγα, είναι περίπου 3 εκ. ευρώ.
Όμως αυτό θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας απογοητεύει. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας να αποδείξουμε στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο ότι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας χρήζει καλύτερης αντιμετώπισης από αυτό το πρόγραμμα και αυτό θα φανεί και στις προτάσεις που θα κάνουμε.
Οι προτάσεις θα είναι αποτέλεσμα καλής συνεργασίας με τους δήμους και τις τοπικές αρχές συνολικά αυτών των περιοχών.

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να μπούνε και άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα, που ξεπερνάνε το ύψος των 600 μ., μιας και βασική προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα είναι το υψόμετρο του Δημοτικού Διαμερίσματος ή του Δήμου να είναι άνω των 600 μ. Αυτό λοιπόν το συγκεντρώνουν συγκεκριμένες περιοχές και είναι γνωστές οι περιοχές αυτές σε όλο το νομό.
Εν πάση περιπτώσει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα διεκδικήσαμε και επιτύχαμε να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα στο οποίο για πάρα πολλά χρόνια ήμασταν αγνοημένοι.
Θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω ότι στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Ηγουμενίτσας, που διευκρινίστηκαν και τα όρια του προγράμματος, συμμετείχε ενεργά και συμπαραστάθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του.

Εκείνο που έχω να υποσχεθώ είναι ότι εγώ, οι συνεργάτες μου, οι υπηρεσίες της Νομαρχίας θα συνεργασθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τους φορείς του προγράμματος για την καλύτερη εκτέλεση των έργων και για την εκτέλεση ενός προγράμματος το οποίο πραγματικά αξίζει.

Κύριος στόχος αυτού του προγράμματος όπως αντιλαμβάνεστε είναι η ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου παραγωγικού τομέα.
Είναι ο τουρισμός, είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Σε αυτό κυρίως αποσκοπεί, χωρίς να υποβαθμίζονται άλλοι παράμετροι της ανάπτυξης
».

[ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Α.Αιτ/νίας]

Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας: Ολοκληρωμένη πρόταση για το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ»SocialTwist Tell-a-Friend

Δεν υπάρχουν σχόλια: