Η κατάσταση των κτιριακών υποδομών της εκπαίδευσης στο νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι το θέμα του πολυσέλιδου υπομνήματος, που απέστειλε ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος στον Υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
GALLERY |
Στο υπόμνημα, που συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό, η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της σχολικής στέγης χαρακτηρίζεται ως τριτοκοσμική και επισημαίνεται ότι, οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας δεν μπορούν να ασκήσουν με αξιοπρεπή τρόπο ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου κατοχυρωμένο από το σύνταγμα και από διεθνείς συμβάσεις, το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Το υπόμνημα κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, στους αρχηγούς των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής και τους βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος του Νομάρχη Θύμιου Σώκου προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη έχει ως εξής:
«Αμέσως μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών τον περασμένο Σεπτέμβρη και την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Κυβέρνηση, προσπαθώ να εξασφαλίσω μια συνάντηση εργασίας μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσω για την κατάσταση των κτιριακών υποδομών της προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δυστυχώς, παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις προς το γραφείο σας, δεν κατόρθωσα μέχρι σήμερα να μου δοθεί κάποια ημερομηνία για αυτή τη συνάντηση.
Επειδή το θέμα των κτιριακών υποδομών χρειάζεται άμεσα ρύθμιση, θεωρώ υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω για την παρούσα κατάσταση τουλάχιστον γραπτώς με το παρόν υπόμνημα, καθώς και με τα στοιχεία και το επισυναπτόμενο φωτογραφικό υλικό που μερικώς αποτυπώνει την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί.
Θέλω να θέσω υπόψη σας τα ακόλουθα ζητήματα που μαρτυρούν την πρωτόγονη κατάσταση των κτιριακών υποδομών στο νομό μας και επιβάλλουν την άμεση ρύθμισή τους:
Α) Οι ζημίες και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά το σεισμό της 10ης Απριλίου 2007
Ο σεισμός της 10ης Απριλίου προξένησε πολλές ζημιές σε σχολικά συγκροτήματα των πληγέντων Δήμων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αυτοψία που διενέργησε κλιμάκιο του ΟΣΚ, χρήζουν άμεσης επισκευής και αποκατάστασης 9 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το κόστος της αποκατάστασης ανέρχεται σε 11.000.000,00 ευρώ, ποσό το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Με αλλεπάλληλες επιστολές μας, ζητήσαμε την έκδοση απόφασης από το Υπουργείο σας για να μας χορηγηθεί το ποσό αυτό με τη μορφή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ώστε να καταστεί εφικτό να εκπονηθούν έγκαιρα οι απαραίτητες μελέτες και να εκτελεστούν τα αντίστοιχα έργα.
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία κάλυψη του ανωτέρω ποσού παρά το επείγον του ζητήματος. Αντ' αυτού αναπτύσσεται ατέλειωτη και ατελέσφορη αλληλογραφία με τον ΟΣΚ. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας από ίδιους πόρους εκπονεί τις στατικές και λοιπές μελέτες για τα εν λόγω συγκροτήματα με τις χρονοβόρες διαδικασίες του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου χωρίς καμία βοήθεια από το ΠΔΕ. Ούτε εμείς ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ούτε εσείς ως Υπουργός Παιδείας, μπορούμε να επαναπαυτούμε στην προσωρινή λύση που έχει δοθεί εδώ και ένα χρόνο (της στέγασης δηλαδή σε προκατασκευασμένες αίθουσες - ΤΟΛ) που καθιστούν τις συνθήκες διδασκαλίας ιδιαίτερα δυσμενείς.
Β) Σχολεία που κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω αμιάντου
Όπως γνωρίζετε, βάσει κοινοτικής νομοθεσίας έχει απαγορευτεί η χρήση του αμίαντου ως ουσίας που προκαλεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Επιβάλλεται επομένως η αντικατάσταση σχολικών κτιρίων των οποίων η κατασκευή είχε γίνει με υλικά που περιέχουν αμίαντο. Στο νομό μας υπάρχουν 9 σχολικές μονάδες (δύο δημοτικά σχολεία - νηπιαγωγεία, τέσσερα δημοτικά σχολεία, ένα ειδικό σχολείο και δύο γυμνάσια) που πρέπει να αντικατασταθούν. Οι δημοπρατήσεις απομάκρυνσης των στοιχείων και των τμημάτων από αμίαντο εξελίσσονται από εμάς. Αντίθετα δεν εξελίσσεται η χρηματοδότηση της κατασκευής των αντίστοιχων σχολικών μονάδων. Το κόστος της κατασκευής αγγίζει τα 5.324.000,00 ευρώ. Όπως και στην περίπτωση των σχολικών κτιρίων που καταστράφηκαν από το σεισμό, έτσι και σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα επείγουσα η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, άμεσα χρηματοδοτούμενη από Εθνικούς Πόρους.
Η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση εκμισθώνει εβδομήντα έξι (76) ακίνητα προκειμένου να στεγάσει πενήντα ένα (51) νηπιαγωγεία, δεκαπέντε (15) δημοτικά σχολεία, έξι (6) γυμνάσια- λύκεια, και δύο (2) Ε.Ε.Ε.Κ.- ΣΕΚ. Ο συνολικός αριθμός των μισθωμένων αιθουσών ανέρχεται σε 273 και το συνολικό ετήσιο μίσθωμα που δαπανάται σε 706.985,16 €.
Επιπλέον οι κτιριακές εγκαταστάσεις πολλών σχολικών μονάδων συνολικά ή σε επίπεδο αιθουσών καλύπτονται με τη χρήση προκατασκευασμένων αιθουσών (ΤΟΛ) όπου οι συνθήκες διδασκαλίας, όπως βλέπετε και στο επισυναπτόμενο φωτογραφικό υλικό, είναι απαράδεκτες. Ειδικότερα χρησιμοποιούνται σαράντα έξι (46) προκατασκευασμένες αίθουσες σε σύνολο είκοσι δημοτικών και νηπιαγωγείων, και ενενήντα έξι (96) προκατασκευασμένες αίθουσες σε σύνολο είκοσι δύο (22) γυμνάσιων και λυκείων. Σε πολλές περιπτώσεις οι εγκαταστάσεις αυτές δεν αποτελούν μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα της έλλειψης κτιριακών υποδομών, αλλά εδώ και χρόνια αποτελούν τα «κτίρια» στα οποία στεγάζεται η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αγωγή. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διεκδικεί την κάλυψη αυτών των αναγκών μέσω του Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδος- Άξονας 3 - Υποδομές εκπαίδευσης αλλά και μέσω παράλληλης χρηματοδότησης από Π.Δ.Ε.
Τέλος, η παλαιότητα μεγάλου ποσοστού της κτιριακής υποδομής των σχολικών μονάδων της Αιτωλοακαρνανίας σε συνδυασμό με την διασπορά του μαθητικού πληθυσμού επιβάλλει εργασίες επισκευών και προσθηκών μεγάλης και μικρής κλίμακας των οποίων οι δαπάνες πρέπει να καλυφθούν από τις ετήσιες επιχορηγήσεις της Νομαρχίας μας από το ΠΔΕ.
Κύριε Υπουργέ, η συνολική εικόνα των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι θλιβερή καθώς σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα αντιμετωπίζονται με πρόχειρο τρόπο. Οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας δεν μπορούν να ασκήσουν με αξιοπρεπή τρόπο ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και από διεθνείς συμβάσεις, το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συναινέσει στη διαιώνιση αυτής της κατάστασης. Οποιεσδήποτε ενέργειές μας προς ανατροπή αυτής της κατάστασης όμως, χωρίς τη δική σας συνδρομή και συνεργασία ως αρμόδιου Υπουργού, είναι αδύνατον να ευδοκιμήσουν. Διαφορετικά θα συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση και οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης της παιδείας και παροχής αξιοπρεπών τουλάχιστον συνθηκών εκπαίδευσης θα περνά (ανεπιτυχώς) από τις Συμπληγάδες που λέγονται παρόν νομοθετικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων και ΟΣΚ με αποτέλεσμα την στασιμότητα σε μια ατέρμονη γραφειοκρατία και την απραξία.
Κατανοείτε πλέον ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναβλητικότητας. Τα ζητήματα που σας θέτω είναι πολύ σοβαρότερα από την εικόνα που θα σχηματίσετε με το παρόν υπόμνημα. Θεωρώ υποχρέωσή σας, τώρα που γνωρίζετε και το επείγον και τη σοβαρότητα του θέματος, να οριστεί ημερομηνία συνάντησης εργασίας το συντομότερο δυνατό προς άμεση διευθέτηση των εκτεθέντων ζητημάτων.
Αναμένουμε περαιτέρω τις ενέργειές σας».
[Βάσω Νικολογιάννη, ionianguide.com]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου