Αναζητούν την ακριβή ταυτότητα του ρήγματος που «ξύπνησε» χθες στην Ανδραβίδα και «γέννησε» τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,5 ρίχτερ, εκφράζουν ανησυχία για τις γνωστές «κόκκινες» περιοχές του ελληνικού σεισμικού τόξου και αποκλείουν το χθεσινό χτύπημα του Εγκέλαδου από οποιαδήποτε διαδικασία «ντόμινο».
Σε αυτά «συμπυκνώνεται» η εκτίμηση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας για την αποκωδικοποίηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκε χθες το μεσημέρι η ισχυρότατη σεισμική δόνηση στην Ανδραβίδα. Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι «οι μετασεισμοί θα είναι πολλοί και ο μεγαλύτερος από αυτούς ίσως να έχει μέγεθος 6 ρίχτερ. Η μετασεισμική ακολουθία μπορεί να κρατήσει έως και τρεις μήνες». Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, κ. Γιώργος Σταυρακάκης, χαρακτηρίζει το χθεσινό «ξύπνημα» του Εγκέλαδου ως το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών. Ανέμενε δε έντονους μετασεισμούς που ενδέχεται μάλιστα να μην έχουν ακριβώς το ίδιο επίκεντρο, αλλά να «χτυπούν» λίγα -περίπου δέκα ή δεκαπέντε- χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο κατά τα επόμενα 24ωρα. «Το μέγεθός τους μάλιστα μπορεί να είναι ακόμα και κατά 0,5 με 0,4 μονάδες λιγότερο από τον πρώτο σεισμό».Οι περισσότεροι των επιστημόνων αποσυνδέουν το χθεσινό σεισμό από τους πρόσφατους της νότιας Πελοποννήσου. «Καταγράφεται ωστόσο η προφανής σύνδεση. Ολοι βρίσκονται κατά μήκος του ελληνικού τόξου», λέει ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Κώστας Συνολάκης. «Ηταν ένα πολύ ισχυρό χτύπημα που ενδέχεται να μας οδηγήσει σε σεισμική ακολουθία ανάλογη αυτής που είχαμε μετά το σεισμό της Μεθώνης. Δεν έχει ακόμη ηρεμήσει η περιοχή», είπε στον ΕΤ ο δρ. Γεωλογίας, ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Αθανάσιος Γκανάς.
Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος εκφράζει τον προβληματισμό του για το αιφνιδιαστικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Ανδραβίδα. «Δεν υπήρχε καμία προσεισμική ένδειξη», λέει στον ΕΤ. «Μόλις το έμαθα έτρεξα στον υπολογιστή μου. Ξεσκόνισα όλα τα αρχεία μου. Πουθενά δεν βρήκα έστω και μία ένδειξη για το σεισμό. Έχουμε τοποθετήσει ένα δίκτυο αισθητήρων σε όλη τη χώρα. Κανένας από αυτούς δεν κατέγραψε την παραμικρή δόνηση που θα μπορούσε να συσχετιστεί με τον χθεσινό σεισμό. Η περιοχή της Ανδραβίδας είναι μέτριας σεισμικότητας. Έχει να δώσει τόσο ισχυρό σεισμό από τον 19ο αιώνα».
Σύμφωνα με το διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, τα πιο ισχυρά μεγέθη που έχουν καταγραφεί στην περιοχή είναι 5,8 ρίχτερ στις 2 Δεκεμβρίου 2002 στο Βαρθολομιό και 5,9 ρίχτερ στις 16 Οκτωβρίου 1988 στην Κυλλήνη. Στη συγκεκριμένη περιοχή που αποτελεί τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου (Ζάκυνθος - δυτική Πελοπόννησος - Κρήτη - Δωδεκάνησα) έχει ήδη χαρτογραφηθεί, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα, ένα σύμπλεγμα περίπου επτά ρηγμάτων, ωστόσο «μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί ποιο είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε». Προτεραιότητα αποτελεί άλλωστε η παρακολούθηση της μετασεισμικής ακολουθίας. Τα μάτια των επιστημόνων παραμένουν καρφωμένα στους σεισμογράφους οι οποίοι ακόμα και λίγα λεπτά μετά την αρχική δόνηση «προειδοποίησαν» για μια έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή˙ ισχυρός μετασεισμός 4,7 ρίχτερ καταγράφηκε μόλις 30 λεπτά μετά τα 6,5 ρίχτερ. Πολύ πλούσια μετασεισμική ακολουθία αναμένει ο καθηγητής στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος: «Οι μετασεισμοί θα είναι πολλοί και ο μεγαλύτερος από αυτούς ίσως να έχει μέγεθος 6 ρίχτερ. Η μετασεισμική ακολουθία μπορεί να κρατήσει έως και τρεις μήνες».
[ΕΛΕΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου