Oπως έκανε γνωστό ο κ. Δούκας, εν όψει της επίσκεψής του στη Μόσχα την 1η Ιουνίου, στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής, έκλεισε η αγορά του Club Med στην Κέρκυρα από την ρωσικών συμφερόντων εταιρία Corfu Garden. Aλλη μία ρώσικη εταιρία, η Syntez, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις την Κεντρική Μακεδονία για ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου. Μια τρίτη εταιρία ρωσικών συμφερόντων σε συνεργασία με ιαπωνικό χρηματοοικονομικό οίκο -μέσω του ομίλου Russian Gate- προτίθενται να συστήσουν fund για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Από ελληνικής πλευράς, υπάρχει ενδιαφέρον πέραν του κατασκευαστικού κλάδου και για τον κλάδο της ακτοπλοΐας και συγκεκριμένα για τη σύνδεση των ακτών της Μαύρης Θάλασσας με το Λαύριο (ή εναλλακτικά με το λιμάνι του Πειραιά) με την Οδησσό (και γενικότερα μέσω αυτής με τη Μαύρη Θάλασσα).
Στο μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι βολιδοσκοπήσεις εκ μέρους επιχειρηματικών ομίλων από τις χώρες του Κόλπου, γενικότερα του αραβικού κόσμου, της Κίνας, αλλά ακόμη και από funds των ΗΠΑ, για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, αεροδρόμια, δρόμους, Ιππόδρομο Μαρκοπούλου, λιμάνια (λ.χ. Λαυρίου) καθώς εκδηλώνουν άμεσα για τους παραπάνω χώρους το επενδυτικό ενδιαφέρον τους.
Ο κ. Δούκας ανέφερε ακόμη, ότι μετά την «εξωστρέφεια» του ελληνικού επιχειρείν προς τη Βαλκανική και την Ανατολική Ευρώπη, η οποία αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική (και ενώ είναι ενδεικτικό τόσο ότι στις χώρες αυτές οι ελληνικές επενδύσεις ανέρχονται σε 15 δισεκ. ευρώ, ενώ γενικότερα τα υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό ανέρχονται σε 3.030) σειρά έχει η Αφρική. Ενδεικτικά, έκανε λόγο για χώρες με επιχειρηματικό ενδιαφέρον εκ μέρους της Ελλάδας, όπως λ.χ. η Νιγηρία, η Αγκόλα, η Γκάνα, κ.λπ.).
Εξάλλου, ο κ. Δούκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χρηματιστηριακή κρίση οδεύει προς το τέλος της, αντίθετα όμως με τη γενικότερη οικονομική κρίση, κάνοντας λόγο ακόμη και για περαιτέρω επιδείνωση στη κρίση των τιμών των τροφίμων. Ειδικά για την τελευταία είπε πως δεν πρέπει να υπερτονίζεται ο ρόλος της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας, καθώς το πρόβλημα οξύνουν η λειψυδρία παγκοσμίως και η εγκατάλειψη γεωργικής καλλιεργήσιμης γης για παραγωγή βιοκαυσίμων.
[ΠΗΓΗ: ΕΞΠΡΕΣ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου