Στο 6ο Συνέδριο του Δικτύου Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Τοπικών Αρχών που επιθυμούν να είναι ελεύθερες από μεταλλαγμένα, στο Μπιλμπάο της Ισπανίας συμμετείχε ενεργά η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος μέσω του Ά Αντιπροέδρου της ΕΝΑΕ και Πρόεδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων & Δικτύων κ. Κώστα Τάτση.
H θέση της ΕΝΑΕ στο Συνέδριο ήταν:
1. Ότι υπάρχει ανάγκη εκπροσώπησης και ενεργού συμμετοχής στις Εργασίες του Δικτύου των φορέων προάσπισης συμφερόντων των αγροτών.
2. Ότι είναι καιρός να ενεργήσουν οι Τοπικές Αρχές για τη δημιουργία συνείδησης στους καταναλωτές για τη μη κατανάλωση τροφίμων ΓΤΟ, όπως και την προτίμηση τοπικών, συμβατικών ή βιολογικών προϊόντων.
3. Ότι χρειάζεται να εκπονήσουν έρευνα στάσεων των καταναλωτών και να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα για τον σχεδιασμό των πολιτικών ενεργειών σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό έπίπεδο.
4. Ότι είναι ανάγκη να ενεργοποιήσουν την αγορά τοπικών προϊόντων με τη βοήθεια των τοπικών φορέων.
5. Ότι είναι καλό να γίνει μηχανισμός πιστοποίησης τοπικών προϊόντων ( έλεγχος ποιότητας και σήμανση).
6. Ότι επιβάλλεται να καθιερωθεί θετική σήμανση δηλ. ευκρινής και ευανάγνωστη ένδειξη περιεκτικότητας σε ΓΤΟ , που βρίσκεται σε εμφανές σημείο της συσκευασίας.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου δημιουργήθηκαν νέες ομάδες εργασίας σε δύο από τις οποίες θα μετέχει και η Ν.Α. Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης , η μία με θέμα τη σήμανση και η άλλη με θέμα την ποιότητα των ζωοτροφών.
Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Τοπικών Αρχών παρουσίασε σοβαρή ανάπτυξη ξεκινώντας με 8 μέλη το 2003 και φτάνοντας στα 44 σήμερα, δραστηριοποιήθηκε τόσο στον τομέα της νομοθεσίας όσο και της δράσης σε τοπικό επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ακούστηκαν εισηγήσεις από την ΕΝΑ Ε αλλά και από τις Περιφέρειες της Άνω Αυστρίας, Μπολτσάνο και Τοσκάνη - Ιταλίας, Κανάρια Νησιά, Λιμουζίν, Ακιτέν, Βρετάνη-Γαλλίας καθώς και από το Υπουργείο Γεωργίας της Πορτογαλίας που παρουσίαζαν προσεγγίσεις για μία συνεχή και ολοκληρωμένη προστασία των βιολογικών και συμβατικών καλλιεργειών. Συγκεκριμένα επιβεβαίωσαν:
- ότι επιβάλλεται να μην επιτρέψουμε οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί να απειλούν τις συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες.
- ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχεται ότι οι στρατηγικές της συνύπαρξης μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σε περιφερειακό επίπεδο αλλά το τρέχον Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο δεν παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση.
- Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα για πλήρη ενημέρωση των πραγματικών παραγόντων έτσι ώστε να κάνουν τις σωστές επιλογές. Η απουσία επαρκούς σήμανσης για την αναγνώριση των προϊόντων ελεύθερων από ΓΤΟ διακυβεύει το βασικό δικαίωμα του καταναλωτή.
Επίσης αναγγέλθηκαν οι δραστηριότητες του Δικτύου που θα είναι σχετικές με:
- Τη διασφάλιση ότι το μελλοντικό Πράσινο Βιβλίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πολιτική για την ποιότητα αγροτικών προϊόντων θα επιτρέψει τον αποκλεισμό των ΓΤΟ από την ποιοτική αγροτική παραγωγή.
- Τις προτάσεις για κανόνες συνύπαρξης και πρόβλεψη περιοχών ελεύθερων από ΓΤΟ σε επίπεδο Περιφερειών και Τοπικών Αρχών.
- Τη συνεργασία με ενώσεις καταναλωτών, αγροτών και εμπόρων για κοινή σήμανση για την αναγνώριση των προϊόντων που δεν έχουν ΓΤΟ.
- Την προστασία της φυσικής και αγροτικής βιοποικιλότητας και των σπόρων από την επιμόλυνση.
- Εγγυήσεις για μόνιμη, δίκαιη και ασφαλή τροφοδότηση με ζωοτροφές για τους Ευρωπαίους παραγωγούς.
[Γραφείο Τύπου ΕΝΑΕ]
Loading...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου