Loading...

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Ηλεία: Αποζημιώνουν μόνο το 30% των ζημιών

Ηλεία: Αποζημιώνουν μόνο το 30% των ζημιώνΤην έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών των συνολικά 629 επιχειρήσεων στην Ηλεία που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού προκάλεσε η πρόσφατη υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) η οποία προβλέπει αποζημιώσεις μόλις κατά 30%!

Όπως αναφέρεται σε αυτή, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων δεν θα αποζημιωθούν για το 100% των καταστροφών, αλλά η αποζημίωση για τις απώλειες δεν θα ξεπεράσει το 30%. Η δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποζημίωση των επιχειρήσεων θ' ανέλθει στο 1.630.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις καταγραφές που έγιναν από τα κλιμάκια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας αμέσως μετά τις πυρκαγιές, το κόστος των καταστροφών είχε εκτιμηθεί στα 5.300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, παρέχεται επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές της θερινής περιόδου στις οριοθετημένες ως πυρόπληκτες περιοχές του νομού Ηλείας, σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς. Η επιχορήγηση παρέχεται για την αντιμετώπιση ζημιών που αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, τα οποία κατεγράφησαν από την αρμόδια επιτροπή ως ολοσχερώς κατεστραμμένα από τις πυρκαγιές.

Σε συνέντευξή του ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ύψος της αποζημίωσης και τόνισε ότι: «Η απόφαση αυτή, που δεν μας ικανοποιεί πλήρως, διότι επιχορηγεί μόνο το 30% της εκτιμηθείσης ζημιάς, ενώ έπρεπε να ανέρχεται στο 100%».


Από τις φωτιές στην εγκατάλειψη

Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας έγινε, οι τετριμμένοι λόγοι των κυβερνητικών στελεχών εκφωνήθηκαν, η εικόνα περιορίστηκε στα επιθυμητά πλάνα, η σκηνοθεσία απόκρυψης της εκτεταμένης καταστροφής τελείωσε. Όλοι γύρισαν στα δικά τους ευχαριστημένοι από την τελετή. Απόμειναν μόνοι κι έρημοι, οι κατεστραμμένοι κάτοικοι της Ηλείας, ο ασάλευτος και ρημαγμένος ΚΡΟΝΙΟΣ λόφος, χωρίς καμιά παρηγοριά, παρά τις αφειδείς υποσχέσεις.

Η Ηλεία δεν κάηκε τον Αύγουστο του 2007. Την έκαψαν οι ανεπάρκειες και οι ανευθυνότητες κρατικών, κυβερνητικών και μη, φορέων, επί χρόνια. Δεν υπήρξε πρόληψη, ενώ ο κίνδυνος ήταν ορατός.

Δεν υπήρξε ετοιμότητα, ούτε εγρήγορση, ακόμη κι όταν φαινόταν η επέλαση του κακού. Κι όταν συνετελείτο η μεγαλύτερη εθνική καταστροφή σε καιρό ειρήνης, κανένα σχέδιο περιορισμού ζημιών, δενΗλεία: Αποζημιώνουν μόνο το 30% των ζημιών μπόρεσε να αποτρέψει την εκατόμβη νεκρών αθώων πολιτών, τις πεντακόσιες χιλιάδες πληγέντων, τα διακόσια χωριά και τα εκατομμύρια στρέμματα δασικής κι αγροτικής γης που βρέθηκαν στη στάχτη. Από τότε που οι φωτιές αφάνισαν το φυσικό και παραγωγικό της πλούτο και αφαίρεσαν ανάσες ζωής και δυνάμεις δημιουργίας από τον τόπο, η Ηλεία βιώνει ξανά την απόγνωση.

Ο Κρόνιος λόφος και η Αρχαία Ολυμπία, πανανθρώπινο σύμβολο πολιτισμού, το δάσος του Καϊάφα, μοναδικό μνημείο της φύσης, μέσα από τα αποκαΐδια τους αποκαλύπτουν τις ευθύνες για την έλλειψη κυβερνητικού συντονισμού, κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού και κοινωνικής εγρήγορσης.

Ο συγκλονισμός υπήρξε μεγάλος. Η αλληλεγγύη συγκινητική. Οι κυβερνητικές υποσχέσεις και «τα τριχίλιαρα με μια υπεύθυνη δήλωση» αξιοποιήθηκαν προεκλογικά και πολιτικά, ως επιχείρημα αποτελεσματικότητας κατά της γραφειοκρατίας. Βοήθεια σε είδος, από όλον τον ελληνισμό και τον κόσμο, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, αναλώθηκε χωρίς σχέδιο κι απολογισμό. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε χρήμα λιμνάζουν αναξιοποίητα, για λόγους γραφειοκρατίας.

Δέκα μήνες σχεδόν μετά την καταστροφή ο Γολγοθάς της Ηλείας συνεχίζεται. Οι κατεστραμμένες υποδομές, τα ρημαγμένα σπίτια, τα καμένα δάση, οι απελπισμένοι άνθρωποι, παραμένουν χωρίς βοήθεια. Δεν έχουν ακόμα καταγραφεί οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, δεν αναπληρώθηκαν το εισόδημα, ο εξοπλισμός, το κεφάλαιο που χάθηκε. Ο δραματικός κι αδιέξοδος αγώνας για την επιβίωση, ανοίγει το δρόμο για την εσωτερική μετανάστευση και την ερήμωση.

Μετά την προεκλογική έξαψη, το κυβερνητικό μοντέλο ανασυγκρότησης και αναγέννησης, που εξαγγέλθηκε, αποτελεί «μαγική εικόνα».

Μπροστά σε τέτοιες συνθήκες ζητείται η ευθύνη των πολιτών ως προσωπικό καθήκον και ως δημόσιο δικαίωμα, που πρέπει να ασκούνται διαρκώς κι εμπράκτως. Να αντιδράσουμε, να αγωνιστούμε, για να πιέσουμε και ν' αφυπνίσουμε, ώστε η δημογραφική και παραγωγική συρρίκνωση της πατρίδας μας να μη συντελεστεί. Με οδηγό την κοινή λογική προτείνουμε:

1. Την άμεση συγκρότηση και εγκατάσταση στην Ηλεία διυπουργικού οργάνου, στο οποίο να εκπροσωπούνται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι φορείς με αποφασιστικές αρμοδιότητες. Η επιτόπια επίλυση όλων των διοικητικών προβλημάτων, η υπεύθυνη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πυρόπληκτων με όρους διαφάνειας και αξιοπρέπειας κι ο απεγκλωβισμός από γραφειοκρατικές δουλείες, είναι αυτονόητες προτεραιότητες.

2. Την ενίσχυση της Νομαρχίας και των περιφερειακών κρατικών υπηρεσιών με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τον σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε η επούλωση των πολλών, μεγάλων κι επικίνδυνων πληγών στην κοινωνική, οικονομική και οικολογική συνοχή, να μην επαφίεται στις υπάρχουσες ανεπαρκείς σημερινές δομές και δράσεις.

3. Την άμεση ψήφιση θεσμικού πλαισίου, με το οποίο να δίνεται λύση στα προβλήματα, που αποκαλύπτει η διαμορφωμένη επί δεκαετίες πραγματικότητα, ως προς τους τίτλους ιδιοκτησίας και τις λοιπές αδυναμίες που εμποδίζουν την ανοικοδόμηση των πυρόπληκτων περιοχών.

4. Τη λειτουργία στην Ηλεία δημόσιας ελεγχόμενης αγοράς ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, ώστε να αποτραπεί η κερδοσκοπική εκμετάλλευση των πληγέντων και να επιτευχθεί η σωστή ενημέρωση όλων.

5. Τη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης και αναγέννησης της οικονομικής, παραγωγικής, οικολογικής, χωροταξικής και οικιστικής Ηλείας, που να αποτελέσει πρότυπο για την ανασυγκρότηση ολόκληρης της Πελοποννήσου.


Η αναγέννηση της Ηλείας δεν αποτελεί απλώς ευθύνη και καθήκον της Πολιτείας. Αποτελεί ταυτόχρονα και πρόκληση, στην οποία οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε. Ο ενημερωμένος πολίτης γίνεται ενεργός πολίτης.

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]

Ηλεία: Αποζημιώνουν μόνο το 30% των ζημιώνSocialTwist Tell-a-Friend

Δεν υπάρχουν σχόλια: