Loading...

Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

"Ε"κστρατεία για καθαρές ακτές

Ενα εκατομμύριο πουλιά και εκατό χιλιάδες θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας των σκουπιδιών που πετάμε στη θάλασσα και ταξιδεύουν σε όλα τα νησιά, στις ακτές και στα μεγάλα βάθη.
mesogeios_sos_synentefksi_typouΟ διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» Βαγγέλης Παναγόπουλος πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Δικτύου «Μεσόγειος SOS» Νίκο Χρυσόγελο και την εκπρόσωπο του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον - Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης UNEP/MAP Λουίζα Κολασιμόνε
Το παραπάνω είναι ένα από τα στοιχεία, που δόθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έγινε στα γραφεία της «Ε», στην οποία προαναγγέλθηκε η έναρξη της μεγάλης οικολογικής εκστρατείας εθελοντικού καθαρισμού των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών που συνδιοργανώνουν για 3η συνεχή χρονιά η «Ελευθεροτυπία» και το περιοδικό της σαββατιάτικης έκδοσης «Γεωτρόπιο» σε συνεργασία με το Δίκτυο «Μεσόγειος SOS» (που έχει το συντονισμό), στο πλαίσιο του προγράμματος «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2008».

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον - Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης UNEP/MAP (Mediterranean Action Plan) αρχίζει αύριο και θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιουνίου.


ethelontes_aktes15.478 εθελοντές από 219 φορείς συμμετείχαν στο περσινό κάλεσμα

Ο διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» Βαγγέλης Παναγόπουλος, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Δικτύου «Μεσόγειος SOS» Νίκο Χρυσόγελο και την εκπρόσωπο της UNEP/MAP Λούιζα Κολασιμόνε, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους ενεργούς πολίτες να καταθέσουν την ευαισθησία τους.

«Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη γιατί έτσι δείχνουμε εμπράκτως το ενδιαφέρον μας γι' αυτό που μας περιβάλλει, γι' αυτό από το οποίο ζούμε, ψυχαγωγούμαστε και επιβιώνουμε οικονομικά, όπως είναι τα θαλάσσια οικοσυστήματα, κατά μήκος των ακτογραμμών της χώρας, οι λιμνοθάλασσες και τα Δέλτα των ποταμών - φυσικοί θησαυροί που είναι συνυφασμένοι με τη ζωή μας.

»Για εμάς εδώ, στην "Ελευθεροτυπία"», πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, «η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο. Είναι συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Η υλοποίησή τους όμως περνά μέσα από την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του πολίτη και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε».

Στα προβλήματα που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή στην παράκτια ζώνη, αλλά και την αύξηση των σκουπιδιών σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δικτύου «Μεσόγειος SOS» Νίκος Χρυσόγελος.

«Τα σκουπίδια που υπάρχουν σήμερα στις θάλασσες αυξάνονται και είναι σκουπίδια που αντέχουν πολύ περισσότερο από εμάς τους ανθρώπους. Ζουν 300 έως 400 χρόνια και μερικά μπορούν να ζουν και για χιλιάδες χρόνια. Ερευνες δείχνουν», πρόσθεσε ο κ. Χρυσόγελος «πως έχουμε έναν τριπλασιασμό των απορριμμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Αυτό που φθάνει σε μας γιατί είναι ορατό στο μάτι μας είναι ένα μικρό μέρος του προβλήματος αφού οι μεγάλες ποσότητες των σκουπιδιών ταξιδεύουν στον ωκεανό».

Μιλώντας για την κλιματική αλλαγή ο πρόεδρος του Δικτύου επισήμανε ότι «θα επηρεάσει δραματικά τα προβλήματα της παράκτιας ζώνης και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων» και αναφέρθηκε στο θλιβερό παράδειγμα της Μιανμάρ.

«Αυτή η καταστροφή θα πρέπει να μας αφυπνίσει γιατί μία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη είναι όχι μόνο η σταδιακή άνοδο της στάθμης της θάλασσας (που στη χώρα μας είναι πιθανό να οδηγήσει σε απώλεια 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων ακτών μέχρι το τέλος του αιώνα) αλλά και η εμφάνιση παρόμοιων πολύ ακραίων καιρικών φαινομένων», κατέληξε ο κ. Χρυσόγελος.

«Οι πολίτες είναι τα ενεργά άκρα της πολιτείας προκειμένου κάθε νομοθετικό σχέδιο, κάθε πολιτική να γίνει πράξη, να γίνει στάση ζωής» υπογράμμισε η εκπρόσωπος της UNEP/MAP Λουίζα Κολασιμόνε, η οποία αναφέρθηκε σε δύο φετινά επιτεύγματα, όπως χαρακτηριστικά είπε, των Ηνωμένων Εθνών.

Το πρώτο έχει να κάνει με το Πρωτόκολλο που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των ακτών και το δεύτερο είναι η συγκέντρωση 250 εκατομμυρίων δολαρίων (από την UNEP, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους φορείς) 90 εκ των οποίων θα διατεθούν την επόμενη 5ετία για τις μεσογειακές ακτές μέσα από σχετικά προγράμματα που θα υλοποιήσει η κάθε χώρα ύστερα από αίτημά της».

«Το Πρωτόκολλο είναι σημαντικό», είπε η κ. Κολασιμόνε, «γιατί είναι το πρώτο νομικό εργαλείο που υπάρχει και ψηφίστηκε στη Σύμβαση της Μπαρτσελόνα και επισημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι οι μεσογειακές ακτές χρειάζεται να είναι αντικείμενο συστηματικής και σημαντικής φροντίδας από όλους μας και δεύτερον, ότι επειδή βάλλονται από την αλλαγή του κλίματος θα πρέπει να προστατευτούν ακόμη περισσότερο».

Το ραντεβού για τον κεντρικό καθαρισμό έχει οριστεί για τις 24 Μαΐου σε παραλία του Ωρωπού και θα συμμετέχουν το Δίκτυο «Μεσόγειος SOS», ο Δήμος Ωρωπού, φορείς της περιοχής και εθελοντές απ' όλη την Αττική.

Πέρυσι από την αντίστοιχη προσπάθεια καθαρίστηκαν 218 παραλίες, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη και από το Ιόνιο μέχρι τη Χίο, με την πολύτιμη αρωγή 15.478 εθελοντών από 219 φορείς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 108 σχολεία, 42 σύλλογοι, πρωτοβουλίες πολιτών και κοινωνικοί φορείς, 41 δήμοι, 8 ξενοδοχεία και 20 επιχειρήσεις κ.ά.

Ελπίζουμε φέτος η προσπάθεια να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

[Οσοι φορείς ενδιαφέρονται να οργανώσουν ή να συμμετέχουν σε έναν εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή τους θα πρέπει να στείλουν δήλωση συμμετοχής (με τα πλήρη στοιχεία) στην ηλεκτρονική διεύθυνση aktes@medsos.gr ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Δίκτυο «Μεσόγειος SOS» Μαμάη 3, Αθήνα ή με φάξ στο 210-8224481, 210-8228795 και 210-8253435. Αναλυτικές πληροφορίες αλλά και τη δήλωση συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Δικτύου: www.medsos.gr.]

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]

"Ε"κστρατεία για καθαρές ακτέςSocialTwist Tell-a-Friend

Δεν υπάρχουν σχόλια: