Την ίδρυση της Επιστημονικής Εταιρείας Τουρισμού Κέρκυρας ανακοίνωσαν το Σάββατο, 4/10/2008, τέσσερα μέλη της προσωρινής συντονιστικής Επιτροπής, οι κ.κ. Δενδρινός, Κάνταρος, Μαρκάτης, Τσουμάνης. Όπως τονίζεται στην ιδρυτική διακήρυξη, στόχος της νέας πρωτοβουλίας είναι να «δρα συμβουλευτικά και υποστηρικτικά στους υπάρχοντες αλλά και μελλοντικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στα τουριστικά δρώμενα».
Ειδικότερα, στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, επισημαίνονται τα εξής:
«Την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Νομαρχιακή και τοπική Αυτοδιοίκηση.Ο Κερκυραϊκός τουρισμός, όπως είναι κοινώς αποδεκτό, έχει περιέλθει στο στάδιο της ωρίμανσης κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι πια ελκυστικός προορισμός η Κέρκυρα. Με την πάροδο των χρόνων δημιουργήθηκε ένα πλέγμα αδυναμιών που στηρίζει το αβέβαιο μέλλον της τουριστικής οικονομίας του νησιού.
Τα νήματα που συνθέτουν αυτό το πλέγμα είναι:
1. Η μονοδιάστατη ανάπτυξη του μοντέλου «ήλιος & θάλασσα» απευθυνόμενο στις χαμηλές οικονομικές ομάδες της αγοράς.
2. Η έλλειψη δημοσίων υποδομών.
3. Η παρουσία τουριστικών επιχειρήσεων που αναπτύχθηκαν με γνώμονα προσφοράς ποσότητας και όχι ποιότητας.
4. Η διαχρονική έλλειψη καθαρής τουριστικής πολιτικής από την πολιτεία που να απαντά στο δίλημμα ποσότητα ή ποιότητα
5. Η έλλειψη ενός επιστημονικού φορέα που να μελετά την εξέλιξη του τουριστικού φαινόμενου και να σχεδιάζει μια στρατηγική που να στοχεύει στον ποιοτικό τουρισμό.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος καθιστώντας την Κέρκυρα ευάλωτη στις ανταγωνιστικές πιέσεις γειτονικών προορισμών με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το τουριστικό μας προϊόν, με συνέπεια να δεχόμαστε πιέσεις για μείωση τιμών, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε μείωση της εισροής τουριστών.
Αυτό οδηγεί στη μείωση της αποτελεσματικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν άλλη λύση, παρά να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού, αντικατάσταση του ειδικευμένου προσωπικού με ανειδίκευτο, επιλογή πρώτων υλών χαμηλού κόστους, ενώ αδυνατούν να συντηρήσουν τις εγκαταστάσεις τους.
Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, που οδηγεί σε μείωση της ζήτησης και κάνει περισσότερο ευάλωτες τις τουριστικές επιχειρήσεις και ούτω καθεξής.
Ο σχεδιασμός τουριστικής πολιτικής έχει την ανάγκη κατάλληλης επιστημονικής κάλυψης για να έχει αποτελεσματικότητα. Το κυρίαρχο λοιπόν πρόβλημα του κλάδου είναι αυτό το έλλειμμα της επιστημονικής του υποστήριξης.
Η έλλειψη θεσμικού πλαισίου στερεί την δυνατότητα συμμετοχής αξιόλογων ειδικευμένων επιστημόνων στα θέματα τουρισμού της Κέρκυρας με αποτέλεσμα την διαμόρφωση ενός γόρδιου δεσμού προβλημάτων των οποίων η επίλυση δεν είναι δυνατή.
Η επιστημονική προσέγγιση του τουρισμού είναι μονόδρομος και θα οδηγήσει στην αναστροφή του κλίματος για την τουριστική οικονομία του νησιού.
Αλίμονο αν εγχείριζαν μηχανικοί, δίκαζαν γιατροί και έχτιζαν δικηγόροι.
Για τους λόγους αυτούς ιδρύεται σήμερα στην Κέρκυρα η Επιστημονική Εταιρεία Τουρισμού Κέρκυρας με κυρίαρχους στόχους:
• Την προαγωγή και προώθηση της έρευνας σε θέματα που αφορούν την δομή και την λειτουργία του Κερκυραϊκού τουρισμού
• Την μελέτη του τουριστικού προϊόντος στην Κέρκυρα και την κατάθεση θέσεων & προτάσεων για την χάραξη τουριστικής στρατηγικής.
• Την προώθηση των μελών σε θέσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
• Την συνεργασία με επαγγελματικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην τουριστική δραστηριότητα. Η Επιστημονική Εταιρεία Τουρισμού Κέρκυρας δεν υποκαθιστά κανέναν φορέα, δρα συμβουλευτικά και υποστηρικτικά στους υπάρχοντες αλλά και μελλοντικούς φορείς. Είμαστε διαθέσιμοι για όλους με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας.
Πιστεύουμε ότι έφτασε η ώρα στην Κέρκυρα οι αποφάσεις να μην στηρίζονται στην οποιαδήποτε γνώμη αλλά στην τεκμηριωμένη γνώση».
[ΠΗΓΗ: KERKREPORTS.BLOGSPOT.COM]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου