Loading...

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

437η Επέτειος για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Ξεκίνησαν το Σάββατο 11 Οκτώβρη και κορυφώνονται την Κυριακή 19 του ίδιου μήνα οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η Αναπτυξιακή του Δήμου Ναυπάκτου για την 437η επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου: Όλη η ιστορία

Η Ανίκητη Οθωμανική Αυτοκρατορία

Για να συλλάβει κανείς την εδαφική και στρατιωτική υπεροχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα τέλη του 16ου Ναυμαχία Ναυπάκτου-Πρόγραμμα Εκδηλώσεωναιώνα, αρκεί να αναφερθούμε στις αχανείς εκτάσεις των κατακτήσεών της. Τα οθωμανικά εδάφη εκτείνονταν απ' την Ουγγαρία έως την Βαλκανική χερσόνησο καθώς και απ' τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου έως αυτές της Βόρειας Αφρικής.

Για σχεδόν δύο αιώνες οι Οθωμανοί πολλαπλασίαζαν τις κατακτήσεις τους, διευρύνοντας τα σύνορα της αυτοκρατορίας τους, κερδίζοντας τις σημαντικότερες μάχες που έδιναν με τους Χριστιανούς, χωρίς να μπορέσει καμία δύναμη να αναχαιτίσει τις επάλξεις τους.

Από την επεκτατική μανία των Οθωμανών δεν γλίτωσαν ούτε οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, οι οποίοι, εγκατεστημένοι στην Ρόδο έως το 1522, εκδιώχθηκαν για πάντα από το Αιγαίο για να δημιουργήσουν την νέα βάση του Τάγματος στην Μάλτα ύστερα από την πολιορκία της Ρόδου από τον Οθωμανό σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή.

Ο φόβος μιας οργανωμένης επιδρομής των Οθωμανών προς δυσμάς με στόχο την επέκταση της Αυτοκρατορίας τους υπήρξε διάχυτος πια σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.

Το τελευταίο Βενετικό προπύργιο της ανατολής, η Κύπρος

Οι Βενετοί, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που αντιμετώπιζαν σε χρήματα και έμψυχο υλικό, γνώριζαν ότι δεν ήταν σε καμία θέση να υπερασπιστούν τις κτήσεις τους στην ανατολή σε μια πιθανή επιδρομή των Οθωμανών. Για τον λόγο αυτό οραματίζονται μια συμμαχία χριστιανών που θα αντιμετώπιζε από κοινού τους Οθωμανούς, υπό την αιγίδα της Αγίας Έδρας του Πάπα. Έτσι, θα είχαν στην διάθεσή τους και πλούτο( απ' το Βασίλειο της Ισπανίας) και κύρος (απ' την Αγία Έδρα), ώστε να πετύχουν τη συμμετοχή και μικρότερων κρατών

Το Βασίλειο της Ισπανίας, από την μεριά του, είχε πρωταρχικό στόχο την αναχαίτιση της Οθωμανικής επέκτασης καθώς ένιωθε έντονα την απειλή από τις επιδρομές μουσουλμάνων πειρατών στις ακτές της.

Ωστόσο, η συμμαχία καθυστερούσε...

Στις 25 Μαρτίου του 1571 οι προθέσεις των Οθωμανών αποκαλύφθηκαν όταν ένας εκπρόσωπος του σουλτάνου έφθασε στην Βενετία ζητώντας την παραχώρηση της Κύπρου. Στους επόμενους μήνες ακολούθησε η Οθωμανική επιδρομή στην Κύπρο με τους Βενετούς να προσπαθούν να υπερασπιστούν το νησί, ψάχνοντας ταυτόχρονα συμμάχους.

Τελικά, οι διαβουλεύσεις ευοδώθηκαν και στις 25 Μαΐου του 1571 ιδρύθηκε η Ιερή Συμμαχία (Sacra Lega).

Η ναυμαχία της Ναυπάκτου ίσως και να μην είχε συμβεί ποτέ εάν δεν είχαν προηγηθεί τα γεγονότα της κατάληψης της Κύπρου από τους Οθωμανούς.

Η δημιουργία της Sacra Legra

Παράλληλα με τα γεγονότα της Κύπρου, αντιπρόσωποι της Βενετίας, του Ισπανού Βασιλιά και του Πάπα κατέληξαν σε συμφωνία που υπογράφτηκε στην Ρώμη στις 25 Μαΐου του 1571.

Τα μισά έξοδα της εκστρατείας θα τα αναλάμβανε ο Βασιλείας της Ισπανίας και τα υπόλοιπα τα άλλα μέλη της. Επικεφαλής των ναυτικών και στρατιωτικών δυνάμεων ανέλαβε ο Δον Χουάν της Αυστρίας φωτο), ως εκπρόσωπος του Ισπανού Βασιλιά ενώ βοηθοί του ορίστηκαν ο Μαρκαντόνιο Κολόνα ως εκπρόσωπος του Πάπα και τέλος ο Σεμπαστιάν Βενιέρ ως εκπρόσωπος της Βενετίας.

Σύμφωνα με την συνθήκη αυτή, ιδρυόταν μια Ιερή Συμμαχία (Sacra Lega) με αποστολή την καταπολέμηση της Οθωμανικής κυριαρχίας και των υποτελών σε αυτήν μουσουλμανικών κρατών.

Κάθε σύμμαχος είχε την υποχρέωση να προσφέρει πλοία και στρατό που θα συγκεντρώνονταν κάθε Μάρτιο για να πραγματοποιηθεί κάποια εκστρατεία κατά των Οθωμανών. Μετά το πέρας κάθε εκστρατείας, οι σύμμαχοι θα συνεδρίαζαν στην Ρώμη τον Οκτώβριο για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Η πολιορκία της Αμμοχώστου

Βασικός στόχος της εκστρατείας των συμμαχικών δυνάμεων της Δύσης υπήρξε η ενίσχυση της πολιορκούμενης φρουράς της Αμμοχώστου. Ως πρώτος σταθμός συγκέντρωσης της «Ιερής Συμμαχίας» επιλέχτηκε η Μεσσήνη της Σικελίας. Παράλληλα όμως η πολιορκία της Αμμοχώστου συνεχιζόταν και η Βενετική φρουρά εξαντλημένη από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Οθωμανών υποχωρούσε.

Οι ελλείψεις σε εφόδια και κυρίως σε πυρίτιδα καθιστούσαν την παράδοση της Αμμοχώστου θέμα χρόνου. Οι συνθήκες εξαθλίωσης ώθησαν τους Έλληνες κατοίκους να ζητήσουν από τον διοικητή Μαρκαντόνιο Μπραγκαντίν να παραδώσει την πόλη ώστε να εξασφαλίσουν κάποια αξιοπρεπή μεταχείριση από τους Οθωμανούς.

Ο Βενετός διοικητής όμως αρνήθηκε και τους υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ερχόταν βοήθεια από τις χριστιανικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβηκε ποτέ...

Ύστερα από τρεις νέες αιματηρές επιθέσεις στις 29, 30 και 31 Ιουλίου του 1571 εξαντλήθηκαν και τα τελευταία αποθέματα εφοδίων και ψυχικών δυνάμεων των πολιορκούμενων. Από την αρχή της πολιορκίας η πόλη είχε δεχτεί 140.000 μεταλλικά βλήματα πυροβόλων.

Η επίσημη παράδοση της πόλης έγινε στις 5 Αυγούστου του 1571. Μια μεγάλη συνοδεία υψηλόβαθμων Βενετών αξιωματικών συναντήθηκε με τον Τούρκο διοικητή Λάλα Μουσταφά για να συζητήσουν τους όρους παράδοσης. Ο Μουσταφά ζήτησε να παραμείνει ένας Βενετός υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην Κύπρο ως όμηρος για την ασφαλή επιστροφή των πλοίων που θα μετέφεραν τους Βενετούς στην Κρήτη. Όταν οι Βενετοί αντέδρασαν, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συμπεριληφθεί στους όρους παράδοσης, ο τούρκος διοικητής διέταξε τον θάνατό τους.

Ο διοικητής των Βενετών δολοφονήθηκε παραδειγματικά. Του έκοψαν τα αυτιά και στην συνέχεια των έγδαραν ζωντανό...

Στις 7 Αυγούστου ο Μουσταφά εισήλθε θριαμβευτικά στη Αμμόχωστο ενώ την ίδια ώρα ο Χριστιανικός στόλος δεν είχε ακόμη συγκροτηθεί. Όταν τελικά στις 23 Αυγούστου ο στόλος συγκεντρώθηκε στην Μεσσήνη της Σικελίας, δεν γνώριζε ακόμη ότι η πολιορκία της Αμμοχώστου αποτελούσε πια κομμάτι της ιστορίας, και η Κύπρος κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η πορεία προς την Ναύπακτο

Στο μεταξύ, ο Χριστιανικός στόλος ενισχύεται σημαντικά. Στην Μεσσήνη καταφθάνουν εκατοντάδες πλοία δημιουργώντας μια εντυπωσιακή ναυτική δύναμη. Ισπανοί, Γερμανοί , Ιταλοί, οι ιππότες της Μάλτας, ιππότες του Πάπα και μισθοφόροι που αναζητούσαν δόξα και λάφυρα ήταν έτοιμοι να μπουν σε μια περιπέτεια που έμελλε να αλλάξει τη ροή της ιστορίας.

Οι πληροφορίες που είχε ο συμμαχικός στόλος στην διάθεσή του ανέφεραν ότι ο Οθωμανικός στόλος βρισκόταν μεταξύ Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας κατευθυνόμενος προς τον νότο. Ο αρχιστράτηγος της χριστιανικής δύναμης Δον Χουάν της Αυστρίας αποφάσισε να πλεύσει το συντομότερο δυνατό κατά του εχθρού.

Στόχος του ήταν να υποχρεώσει τον αντίπαλο σε ναυμαχία προτού αυτός απομακρυνθεί από το Ιόνιο. Τελικά απέπλευσε από την Μεσσήνη στις 16 Σεπτεμβρίου του 1571 και έφθασε στην Κέρκυρα στις 25 Σεπτεμβρίου. Εκεί οι αρχηγοί ενημερώθηκαν από την φρουρά του νησιού για τις κινήσεις του εχθρού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Οθωμανικός στόλος χρησιμοποιούσαν ως βάση των επιχειρήσεών τους το οχυρωμένο λιμάνι της Ναυπάκτου (Λεπάντο).

Νέες πληροφορίες που έφθασαν που ανέφεραν ότι ο Οθωμανικός στόλος είχε αποδυναμωθεί από μια επιδημία και ότι αριθμούσε περίπου 200 γαλέρες. Ο Δον Χουάν αποφάσισε να κινηθεί προς τον νότο να τους συναντήσει...

Το απόγευμα της 4ης Οκτωβρίου ο συμμαχικός στόλος έφθασε στο Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς, όπου και πληροφορήθηκαν την πτώση της Αμμοχώστου. Όταν τελικά έγινε γνωστή η αγριότητα με την οποία οι Οθωμανοί είχαν συμπεριφερθεί στους υπερασπιστές της Αμμοχώστου, μεγάλη οργή κυρίευσε τα πληρώματα του Χριστιανικού στόλου και κυρίως τους Βενετούς που ορκίστηκαν εκδίκηση κατά των άπιστων Οθωμανών.

Έτσι, ο Δον Χουάν αποφάσισε να αλλάξει τον στόχο της εκστρατείας και να προστατέψει τις χριστιανικές κτήσεις που ήταν πιο ευάλωτες στον Οθωμανικό κίνδυνο. Στις προτεραιότητές του ήταν η Κρήτη, τα βενετοκρατούμενα νησιά του Ιονίου και οι περιοχές της νότιας Ιταλίας. Η επίτευξη του στόχο του είχε ως βασική προϋπόθεση την αποδυνάμωση του Οθωμανικού στόλου στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ώστε στο μέλλον δύσκολα να αποτελέσει μια υπολογίσιμη ναυτική δύναμη. Για το λόγο αυτό επιδίωξή του ήταν η κατάληψη ναυτικών βάσεων που χρησιμοποιούσαν τα τούρκικα πλοία στην Πελοπόννησο.

Η λανθασμένη εκτίμηση του Καρακόζα

Κατά την σύντομη παραμονή των συμμαχικών δυνάμεων στην Κεφαλλονιά, και ενώ οι αρχηγοί σχεδίαζαν την επόμενη κίνησή τους, ένας μουσουλμάνος πειρατής, ο κουρσάρος Καρακόζα, προσέγγισε το Χριστιανικό στόλο προκειμένου να καταμετρήσει την δύναμή του. Αθόρυβα, χωρίς να υποπέσει στην αντίληψη κανενός, υπολόγισε την δύναμη του στόλου στα 164 πλοία, μια εκτίμηση που στην συνέχεια αποδείχθηκε λανθασμένη καθώς η πραγματική δύναμη του στόλου ήταν κατά 40 πλοία πιο ισχυρή.

Ο δύσμοιρος ο Καρακόζα μετέφερε τις πληροφορίες αυτές στους αρχηγούς του και ύστερα από μια σύσκεψη με αρκετές διαφωνίες, επικράτησε η άποψη του αρχηγού του Οθωμανικού στόλου, Αλί Πασά, λαμβάνοντας υπόψη την εσφαλμένη εκτίμηση του Καρακόζα, ότι η ώρα για την μάχη έφθασε...

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

Στις 7 Οκτωβρίου του 1571 κατά την ανατολή του ηλίου, στις Εχινάδες, ο Χριστιανικός στόλος αντίκριζε για πρώτη φορά τον Οθωμανικό στόλο. Σε μερικές ώρες όλα θα τελείωναν. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη και η διαφυγή αδύνατη, αφού η απόσταση ανάμεσα από τους δύο στόλους ήταν πολύ μικρή.

Οι δύο στόλοι έλαβαν τις κατάλληλες θέσεις για την τελική μάχη και με βραδύτητα πλησίασαν ο ένας τον άλλον.

Στο κέντρο της παράταξης του Χριστιανικού στόλου ο Δον Χουάν με την Ναυαρχίδα του και στα δεξιά του (νότια) ο αρχηγός Τζιαναντρέα Ντόρια ενώ αριστερά (βόρεια) τοποθετήθηκε ο Αγκοστίνο Μπαμπαρίγκο. Τέλος, στην οπισθοφυλακή τοποθετήθηκαν πλοία με διοικητή τον μαρκήσιο της Σάντα Κρούθ.

Η παράταξη των Οθωμανών σχηματίστηκε με τέτοιον τρόπο που η αριστερή πτέρυγα των Χριστιανών , δηλαδή εκείνη του Αγκοστίνο Μπαμπαρίγκο, θα αντιμετώπιζε μετωπικά τον Μεχμέτ Σουλίκ Σιρόκο. Αντίστοιχα, ο Τζιαναντρέα Ντόρια θα αντιμετώπιζε την πτέρυγα του ξακουστού κουρσάρου Ουλούτζ Αλή και τέλος, η κεντρική πτέρυγα του Δον Χουάν είχε ως αντίπαλο τον διοικητή του Οθωμανικού στόλου, τον Αλή καπεδάν πασά.

Όσον αφορά την δυναμικότητα των δύο στόλων, ο αριθμός γαλερών και στρατιωτών των δύο στόλων υπήρξε ισοδύναμος και παρόλου που οι Τούρκοι υπερτερούσαν σε ελαφριά σκάφη, οι σύμμαχοι είχαν πλεονέκτημα σε αριθμό και ισχύ πυροβόλων, μια λεπτομέρεια που έκρινε και το τελικό αποτέλεσμα της ναυμαχίας .

Λίγες στιγμές προτού ξεκινήσει η ναυμαχία, ο Δον Χουάν διέταξε να ξεδιπλωθούν οι σημαίες των συμμάχων, ενώ παράλληλα γίνονταν οι τελικές προετοιμασίες για τη μεγάλη μάχη. Κάτω από τον ήχο των τυμπάνων οι στρατιώτες ασπάστηκαν θερμά και προσευχηθήκαν.

Ο φανατισμός κατά του εχθρού έφθασε στο απόγειό του και η μανία των Βενετών για εκδίκηση κυρίευσε ολόκληρο τον στόλο. Η ώρα είχε φθάσει εννέα το πρωί και ένας δυτικός άνεμος έπνεε, δίνοντας ώθηση στα πανιά των Χριστιανών.

Με εντολή του Δον Χουάν οι πυροβολητές της ναυαρχίδας έριξαν την πρώτη βολή προς τον Αλή πασά, προκαλώντας τον σε μάχη. Δεν άργησε η ώρα της απάντησης του διοικητή των Οθωμανών ρίχνοντας με τη σειρά του μια βολή. Πολεμικές ιαχές γέμισαν τον αέρα.

Η ναυμαχία ξεκίνησε...

Στις 10:20 οι αντιμαχόμενες δυνάμεις πλησίασαν σε απόσταση βολής μεταξύ τους. Μόλις άρχισε η επίθεση των Τούρκων, δύο βενετικές γελεάσσες εξαπέλυσαν μια αιφνίδια επίθεση με τα ισχυρά πολυβόλα τους στο κέντρο της εχθρικής παράταξης με αποτέλεσμα να υποστούν τα Τούρκικα σκάφη ανεπανόρθωτη ζημιά και αναστάτωση.

Μερικά λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Αγκοστίνο Μπαμπαρίγκο στην βόρεια πλευρά της παράταξης να «καλωσορίσει» τους εχθρούς με τον ίδιο τρόπο.

Η έκπληξη και ο πανικός κυρίευσε τον εχθρικό στόλο. Με την έναρξη της ναυμαχίας οι γελεάσσες κατέστρεψαν ολοκληρωτικά σχεδόν το 1/3 του Οθωμανικού στόλου.

Η αναπάντεχη αυτή εξέλιξη αποτέλεσε και την αφορμή για τους Τούρκους να ανακαλύψουν ότι η αναφορά του κουρσάρου Καρακόζα για την δύναμη του Χριστιανικού στόλου υπήρξε κάτι περισσότερο από ανακριβής. Ο Καρακόζα διαβεβαίωσε ότι τέτοιου είδους πλοία δεν υπήρχαν στον συμμαχικό στόλο.

Τώρα πια οι Οθωμανοί έπρεπε να διαπεράσουν μια πανίσχυρη ζώνη πυρός ώστε να πλησιάσουν τους Χριστιανούς για να τους πλήξουν

Μια άνιση μάχη

Η πορεία της μάχης προς το τέλος είχε σημάνει από το ξεκίνημά της, ωστόσο, το ηθικό των Οθωμανών καλά κρατούσε. Ενώ τα βλήματα των γελεάσσων συνέχιζαν να εξαπολύονται, οι Τούρκοι μανιασμένοι πλησίαζαν τον Χριστιανικό στόλο σε τόση κοντινή απόσταση ώστε τα αντιμαχόμενα πλοία να αποτελέσουν ξύλινες γέφυρες όπου μεταφέρονταν γενίτσαροι και χριστιανοί πολεμώντας σώμα με σώμα έως την τελική επικράτηση.

Οι Τούρκοι σε μια απελπισμένη προσπάθεια αντεπίθεσης εστίασαν τις δυνάμεις τους στην ναυαρχίδα του Δον Χουάν αποσκοπώντας στην ανατροπή της διαφαινόμενης ήττας τους σε περίπτωση θανάτωσης του διοικητή των Χριστιανών.

Ο διοικητής του Οθωμανικού στόλου Αλή πασάς με την συνοδεία πολλών ταχύτερων σκαφών επιτέθηκαν κατά του Δον Χουάν. Αν και η ναυαρχίδα του Δον Χουάν περικυκλώθηκε και παγιδεύτηκε ανάμεσα στα γρήγορα εχθρικά σκάφη, συμμαχικά πλοία έσπευσαν να βοηθήσουν τρέποντας τους Τούρκους σε φυγή , εγκαταλείποντας με αυτόν τον τρόπο και την ναυαρχίδα του Αλή πασά απροστάτευτη.

Στις 13:00 οι χριστιανικές δυνάμεις κατόρθωσαν να επιβιβαστούν στην ναυαρχίδα του Αλί πασά. Ο διοικητής του Οθωμανικού στόλου έπεφτε νεκρός και η είδηση του θανάτου του μεταδόθηκε με ταχύτητα σε ολόκληρο το στόλο. Ζήτημα χρόνου υπήρξε και η ολοκληρωτική νίκη των Χριστιανών. Η νίκη είχε εξασφαλιστεί.

Οι απώλειες των Οθωμανών ήταν τεράστιες. Σχεδόν ολόκληρος ο στόλος είχε αφανιστεί και συνολικά οι νεκροί και αιχμάλωτοι ανήλθαν στους 29.990 άνδρες. Η θάλασσα είχε γεμίσει με αίμα, τραυματίες και νεκροί επέπλεαν ανάμεσα στα χαλάσματα των πλοίων ενώ οι ζητωκραυγές των νικητών ήχησαν στον αέρα

Αντί επιλόγου

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό σημείο αναφοράς της ιστορίας καθώς πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωτική αμφισβήτηση της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Με την νίκη τους αυτή, η Δύση έδωσε ένα προσωρινό τέλος στην Οθωμανική επέλαση προς την δύση σε μια ναυμαχία εφάμιλλη εκείνης του Μάρκο Αντωνίου και της Κλεοπάτρας με τον Οκτωβιανό που έλαβε και αυτή χώρο σε Ελληνικά ύδατα στο Άκτιο το 31π.χ.

Το δέος και ο φόβος που προκαλούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα πάψει πια να υπάρχει. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέσα σε ένα μόλις χρόνο μετά την ταπεινωτική ήττα τους, οι Τούρκοι κατόρθωσαν να αναπληρώσουν τις απώλειές τους και να συνεχίσουν την πορεία τους προς τον εξισλαμισμό πολλών περιοχών της βόρειας Αφρικής, ενώ δύο χρόνια μετά διαλύεται η Ιερή Συμμαχία . Η δυτική Ευρώπη έστρεψε το βλέμμα της στον νέο πλούσιο κόσμο της Αμερικής.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου αποτέλεσε κατά κάποιον μοιραίο τρόπο σημείο αναφοράς και της...λογοτεχνίας! Ένας εικοσιτετράχρονος εθελοντής, ο Miguel de Cervantes (Μιχαήλ Θερβάντες), έχασε το χέρι του πολεμώντας στη μάχη και έστρεψε το βλέμμα του αναγκαστικά μακριά από την στρατιωτική καριέρα για να μας χαρίσει έναν θησαυρό, τον «Δον Κιχώτη».

[ΠΗΓΗ: nafpaktia.com]

437η Επέτειος για τη Ναυμαχία της ΝαυπάκτουSocialTwist Tell-a-Friend

Άρτα: Δανειστική βιβλιοθήκη από το Σύλλογο «Οι φίλοι του βιβλίου»

Ο σύλλογος Άρτας «Οι φίλοι του βιβλίου» με διάθεση πάντα για την αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της πόλης μας επιτυγχάνοντας έναν από τους βασικούς στόχους του συλλόγου θα λειτουργήσει δανειστική βιβλιοθήκη.

Η βιβλιοθήκη μας είναι εμπλουτισμένη με πολλά βιβλία που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη 7-8 μ.μ.

στα γραφεία του συλλόγου μας που βρίσκονται στην οδό Μαξ. Γραικού 37.

*(Περισσότερες πληροφορίες στο email: filoibibliou@yahoo.gr, «Φίλοι του Βιβλίου», Μαξ. Γραικού 37, Άρτα 47100, τηλ.: 2681070131)

[ΠΗΓΗ: ARTA-NEWS.GR]

Άρτα: Δανειστική βιβλιοθήκη από το Σύλλογο «Οι φίλοι του βιβλίου»SocialTwist Tell-a-Friend

Λουκέτο στα περιφερειακά αεροδρόμια στις 21 Οκτωβρίου

Με λουκέτο στα περιφερειακά αεροδρόμια στις 21 Οκτωβρίου, ημέρα της γενικής απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, θα απαντήσουν τα Εργατικά Κέντρα στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.

Αεροδρόμιο ΖακύνθουΑυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης με τη ΓΣΕΕ, απόφαση η οποία διευρύνει το μέτωπο των αντιδράσεων εργαζομένων και συνδικάτων τόσο για το κυβερνητικό σχέδιο για την Ολυμπιακή όσο και για την τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών, η οποία ορίζει τις διαδικασίες ταχείας εκκαθάρισης από τις ΔΕΚΟ καταργώντας ουσιαστικά το δικαίωμα των αποζημιώσεων για το απολυόμενο προσωπικό των δημοσίων επιχειρήσεων.

Ήδη η ΓΣΕΕ είχε εξαγγείλει 24ωρη απεργία σε όλες τις ΔΕΚΟ την ερχόμενη Τετάρτη 8 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στην κινητοποίηση μετείχαν οι εργαζόμενοι του μετρό με 24ωρη απεργία και με τρίωρες στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τρόλεϊ.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με την απεργία στις 21 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων της περιφέρειας συμφώνησαν χθες να σβήσουν τα όργανα στους πύργους ελέγχων των περιφερειακών αεροδρομίων, όπου αυτό είναι εφικτό.

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τότε θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τη σωτηρία του εθνικού αερομεταφορέα, με τη συνεργασία δημοτικών και νομαρχιακών αρχών, αλλά και για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με την επίμαχη τροπολογία, την οποία η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει αντισυνταγματική.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας που επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής και την κυβέρνηση το κορυφαίο εργατικό σωματείο, επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αντιβαίνει στο Σύνταγμα δεδομένου ότι:

Εισάγει αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση σε βάρος συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων στερώντας τους το δικαίωμα της αποζημίωσης σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασής τους.

Ο εκκαθαριστής μπορεί να αποφασίζει για την αζήμια λύση των συμβάσεων του προσωπικού χωρίς υποχρέωση εφαρμογής των ισχυόντων κανονισμών και των Συλλογικών Συμβάσεων.

Η απόσβεση αξίωσης της αποζημίωσης λόγω καταγγελίας της σύμβασης που αποτελεί από τη γέννησή της στοιχείο της περιουσίας των προσβληθέντων, είναι ασυμβίβαστη προς τη διάταξη του άρθρου 1 του Πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Θεσπίζονται ασφυκτικές προθεσμίες για την εκδίκαση της αίτησης για να τεθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, κάτι το οποίο συνεπάγεται στέρηση στοιχειωδών δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των ενδιαφερομένων μερών.


[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ]

Λουκέτο στα περιφερειακά αεροδρόμια στις 21 ΟκτωβρίουSocialTwist Tell-a-Friend

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Έκθεση χαρτογραφίας με θέμα το Ιόνιο Πέλαγος στην Πρέβεζα

Παλαιούς χάρτες με θέμα το Ιόνιο Πέλαγος, παρουσιάζει η έκθεση του Αρχείου Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου, του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), που εγκαινιάζεται 22 Οκτωβρίου στην Έκθεση χαρτογραφίας - Κέρκυρααίθουσα τέχνης «Θωμάς Π. Μποντίνας» (Λεωφ. Ειρήνης 80) στην Πρέβεζα.

Η έκθεση έχει τίτλο «Το Ιόνιο Πέλαγος. Χαρτογραφία και ιστορία. 15ος-18ος αιώνας» και θα διαρκέσει ως τις 22 Φεβρουαρίου 2009.

Με την έκθεση των παλαιών χαρτών του Ιονίου πελάγους, σε επιμέλεια Βίκτωρος Μελά και με επιστημονική σύμβουλο την Λεονόρα Ναβάρη, το ΜΙΕΤ επιδιώκει -όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις της Κρήτης και της Πελοποννήσου- να αναδείξει τους χάρτες της εποχής εκείνης ως σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία της περιοχής που απεικονίζουν, συμπληρώνοντας τις άλλες ιστορικές πηγές που διαθέτουμε, αλλά ακόμα και ως τεκμήρια των συνειδήσεων της κοινωνίας στην οποία ανήκαν οι χαρτογράφοι που τους εκπόνησαν.

Ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα η έκθεση θα παρουσιάσει ιδιαίτερα σημαντικό χαρτογραφικό υλικό της εποχής εκείνης σχετικό με τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, κατά την οποία ο χριστιανικός στόλος καταναυμάχησε τον οθωμανικό. Αποσπάσματα της ιστορίας της ναυμαχίας του Ανδρέα Κορνάρου, αδελφού του Βιτσέντζου και πολεμιστή της χριστιανικής παράταξης, περιλαμβάνονται στον κατάλογο της έκθεσης.

Το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου ιδρύθηκε το 2002 με τη δωρεά στο ΜIET της συλλογής παλαιών χαρτών του ζεύγους Βίκτωρος και Νιόβης Μελά.

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το Αρχείο έχει οργανώσει πέντε εκθέσεις με παλαιούς χάρτες, που προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού και τις οποίες επισκέφτηκαν, με ειδικές ξεναγήσεις, σπουδαστές των Ανωτάτων Σχολών και μαθητές. Κατά το διάστημα αυτό, έγιναν και διάφορες άλλες εκδηλώσεις σχετικές με τη χαρτογραφία.

Η έκθεση οργανώνεται σε στενή συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Ίδρυμα «Ακτία Νικόπολις» της Πρέβεζας, το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, τον συλλέκτη και μελετητή παλαιών χαρτών Αντώνη Ι. Τάντουλο καθώς και άλλους ιδιώτες συλλέκτες.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα έως Σάββατο 10 π.μ. - 1 μ.μ.

Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο 6-8 μ.μ.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 3234267, 26820 22233 και 26820 25222.

[ionianguide.com]

Έκθεση χαρτογραφίας με θέμα το Ιόνιο Πέλαγος στην ΠρέβεζαSocialTwist Tell-a-Friend

Χαρτογράφηση ρύπανσης στην παράκτια ζώνη της Μεσογείου

«Τσιμπημένη» αλλά όχι «στο κόκκινο», ώστε να πούμε «φάτε μάτια ψάρια», είναι η χημική ρύπανση στο Σαρωνικό, με επίκεντρο τον Άγιο Κοσμά, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, που αναδεικνύουν τη Κύθηρασυγκεκριμένη περιοχή ανάμεσα στις πιο επιβαρημένες παράκτιες ζώνες της Ελλάδας.

Σ' αυτές περιλαμβάνονται η παράκτια ζώνη του Θερμαϊκού κόλπου, οι βόρειες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, ο Νότιος Ευβοϊκός κοντά στο σημείο εκβολής του Ασωπού, ο Βόρειος Ευβοϊκός, κοντά στη Λάρυμνα, η παράκτια ζώνη της Β. Ελλάδας (από Στρυμόνα μέχρι Αλεξανδρούπολη) και στο Ιόνιο η περιοχή του Αμβρακικού, ενώ στοιχεία μικρής επιβάρυνσης βρέθηκαν στην περιοχή της Χίου.

Στον αντίποδα, από τη μέχρι τώρα χαρτογράφηση της ρύπανσης στην παράκτια ζώνη της Μεσογείου, ξεχωρίζουν για την καθαρότητά τους: Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Αργολικός Κόλπος, Μεσσηνιακός, Κύθηρα, Νάξος, Σάμος, Κως, Γαύδος, Ρόδος, Μυτιλήνη, Σαντορίνη.

Πρωτοποριακό πρόγραμμα

Προκύπτει επίσης ότι στα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) η χημική ρύπανση είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με τη Δυτική.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MYTIMED, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και την επιστημονική ευθύνη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, εφάρμοσε μια καινοτομία, χρησιμοποιώντας ως δείκτη τη σάρκα των μυδιών.

- Τα μύδια είναι οργανισμοί που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ενώ για να τραφούν φιλτράρουν ποσότητες θαλασσινού νερού και συσσωρεύουν στο σώμα τους ρύπους.

- Επειδή δεν υπάρχουν μύδια σε όλες τις παράκτιες περιοχές, χρησιμοποιήθηκαν μύδια που αγοράστηκαν, τοποθετήθηκαν σε ειδικούς κλωβούς και στη συνέχεια ποντίστηκαν κατά μήκος των ακτών.

- Στην Ελλάδα επιλέχτηκαν 38 σημεία, στα οποία τα μύδια παρέμειναν για τρεις μήνες και στη συνέχεια ανασύρθηκαν για να γίνουν οι κατάλληλες χημικές αναλύσεις.

Προσδιορίστηκαν διάφορα βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το χρώμιο, το νικέλιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και διάφορες οργανικές ουσίες, όπως είναι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες που έχουν καρκινογόνες ιδιότητες, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs), που είναι γνωστά με τα εμπορικά τους ονόματα όπως κλοφέν, εντομοκτόνα όπως τα DDTs, διοξίνες κ.λπ.

Επίσης, έγιναν μετρήσεις διαφόρων βιοχημικών βιοδεικτών που δείχνουν μηχανισμούς δράσης των ρύπων.

Όπως επισημαίνει ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΛΚΕΘΕ, χημικός ωκεανογράφος Γιάννης Χατζηανέστης είναι διαφορετική η μικροβιακή ρύπανση που αφορά την καταλληλότητα των ακτών για κολύμπι και η χημική ρύπανση που αφορά την τροφική αλυσίδα. Σε όλα τα σημεία τα μύδια ποντίστηκαν σε βάθος περίπου 25-30 μέτρων και σε μια απόσταση από την ακτή 50 με 200 μέτρα.

Στα επιτρεπτά όρια

Οι μετρήσεις στα δείγματα του Αγίου Κοσμά δίνουν μια εικόνα της ρύπανσης από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, αν και η εικόνα μεταξύ Σουνίου και Λαυρίου είναι σαφώς καλύτερη, με εξαίρεση το μόλυβδο που βρέθηκε ανεβασμένος στο Λαύριο. Οι τιμές σε όλες τις επιβαρυμένες παράκτιες ζώνες, αν και είναι υψηλές, δεν θεωρούνται επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, γιατί βρέθηκαν κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Στο Σαρωνικό οι συγκεντρώσεις από κλοφέν και υδρογονάνθρακες είναι αντίστοιχες με τις συγκεντρώσεις στον Κορινθιακό Κόλπο, ο οποίος παρουσιάζει σε σχέση με το Σαρωνικό μικρότερες συγκεντρώσεις σε μέταλλα.

Πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις νικελίου, χρωμίου και υδρογονανθράκων βρέθηκαν στα δείγματα που τοποθετήθηκαν στο Βόρειο Ευβοϊκό (στη Λάρυμνα), προφανώς λόγω της βιομηχανικής λάσπης.

Η κατάσταση στη Β. Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με τον Σαρωνικό, Θερμαϊκό και Κορινθιακό Κόλπο.

Στην ανάλυση συμμετέχουν οι βιολόγοι του ΕΛΚΕΘΕ Αγγελική Κατσίκη και Κατερίνα Τσαγκάρη.

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]

Χαρτογράφηση ρύπανσης στην παράκτια ζώνη της ΜεσογείουSocialTwist Tell-a-Friend

Μετατίθεται χρονικά η είσοδος της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε. στο Χρηματιστήριο

ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. Η διεθνής οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, δεν επιτρέπει αυτή την περίοδο να πραγματοποιηθεί η είσοδος της κρατικοσυνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας της Ηπείρου ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. (θυγατρικής της ATEbank) στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέκος Κοντός σε συνάντηση που είχε στα Γιάννενα με κτηνοτρόφους της Ηπείρου.

Πρόθεση της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο κ. Κοντός, είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΩΔΩΝΗΣ να παραμείνει ως έχει και όταν βελτιωθούν οι συνθήκες στο Χρηματιστήριο να επιχειρηθεί η εισαγωγή των μετοχών της, με παράλληλα παροχή προνομιακών μετοχών στους κτηνοτρόφος της Ηπείρου, ώστε να αντληθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια για περαιτέρω επενδύσεις της γαλακτοβιομηχανίας.

[ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΑΡΤΑΣ]

Μετατίθεται χρονικά η είσοδος της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε. στο ΧρηματιστήριοSocialTwist Tell-a-Friend

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

«Ψεύδεται ο δήμαρχος Ζαχάρως» λέει ο μοναδικός επιζών της Αρτέμιδας

«Φοβάμαι για τη ζωή μου», λέει ο μάρτυρας και ζητεί προστασία από τις αρχές

Ο μοναδικός επιζών της ΑρτέμιδαςΣε ειδικό καθεστώς προστασίας μάρτυρα, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση των φονικών πυρκαγιών της Ηλείας, ζητεί μέσω της «Ε», με έκκλησή του προς τις ελληνικές Αρχές, ο μοναδικός επιζών μάρτυρας από τον τόπο «του μαρτυρίου» της Αρτέμιδας, Σπύρος Κιόσια.

Ο νεαρός Αλβανός εργάτης, που νοσηλεύτηκε επί μήνες στο νοσοκομείο με σοβαρότατα εγκαύματα, με δηλώσεις του στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και με κατάθεσή του στην ανακρίτρια του Πύργου πριν λίγες μέρες, υποστηρίζει ότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή του επειδή -όπως λέει- απέμεινε μόνο αυτός να έχει δει τα όσα τραγικά συνέβησαν στη «στροφή του θανάτου» στην Αρτέμιδα τον Αύγουστο του 2007.

Ο τρόμος του -όπως λέει- έχει άμεση σχέση με τον δήμαρχο της Ζαχάρως, κ. Πανταζή Χρονόπουλο, ο οποίος ουδέποτε βρέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο όπως δήλωνε στα ΜΜΕ και στις καταθέσεις του και ουδέποτε βοήθησε το αντιδήμαρχό του Αντώνη Κρέσπη που υπέστη σοβαρότατα εγκαύματα και πέθανε μερικές εβδομάδες αργότερα στο νοσοκομείο.

«Είμαι ο μοναδικός επιζών μάρτυρας από τα όσα τραγικά συνέβησαν έξω από την Αρτέμιδα και φοβάμαι πολύ για τη ζωή μου εξ αιτίας των όσων υποστηρίζει και καταθέτει σήμερα ο δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος και τα οποία δεν είναι αληθινά», λέει στη μαγνητοφωνημένη συνέντευξή του στην «Ε» ο Σπύρος Κιόσια και καταγγέλλει ότι ο δήμαρχος ψεύδεται όταν λέει σε καταθέσεις και σε συνεντεύξεις του ότι βρισκόταν την ώρα του περιστατικού εκεί που ήταν κι αυτοί στη στροφή έξω από την Αρτέμιδα. «Η αλήθεια είναι ότι δεν βρισκόταν εκεί αλλά αλλού, σε άλλο σημείο της περιοχής», λέει.

«Δεν ήταν εκεί!»

«Φοβάμαι πολύ για τη ζωή μου διότι ξέρει και ο ίδιος πολύ καλά ότι ως μοναδικός μάρτυρας γνωρίζω ότι την ώρα που καιγόμασταν δεν ήταν εκεί και ότι λέει ψέματα για κάποιους δικούς του λόγους που δεν γνωρίζω. Αυτό με προβληματίζει πάρα πολύ, με κάνει να φοβάμαι και για τον επιπλέον λόγο επειδή είμαι ξένος». Ο Σπύρος Κιόσια αποκαλύπτει την περίεργη συνομιλία που είχε με τον αντιδήμαρχο της Ζαχάρως Αντώνη Κρέσπη στον τόπο της φωτιάς.

«Ρίξαμε χώμα επάνω μας και σκάψαμε για να προφυλαχτούμε από τη φωτιά, την ώρα που καιγόταν δίπλα μου φώναζε συνέχεια ότι "...μας έκαψε ο Πανταζής ...μας έκαψε ο Πανταζής όλους". Αυτή τη συνομιλία την έχω καταθέσει και στον ανακριτή. Ήταν μόνος του εκεί. Μου το είπε όταν σηκωθήκαμε και πήγαμε προς το τζιπ που καιγόταν. Πήγα κοντά να δω αν ήταν κάποιος μέσα και εκείνος μου είπε ότι ο Πανταζής δεν ήταν εκεί».

Η «Ε» αναζήτησε τον κ. Χρονόπουλο αλλά δεν τον βρήκε για να πάρει την άποψή του. Από το περιβάλλον του όμως έγινε γνωστό ότι όλα όσα υποστηρίζει ο νεαρός Αλβανός αυτόπτης μάρτυς είναι ανακριβή και άνευ σημασίας, διότι ο δήμαρχος της Ζαχάρως, μαζί με τον τότε αντιδήμαρχο Σπύρο Μπιλιώνη, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή της Αρτέμιδας, εκεί όπου βρήκαν τραγικό θάνατο συνολικά 26άτομα, με σκοπό να βοηθήσει τους συμπολίτες του.

[Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ, ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]

«Ψεύδεται ο δήμαρχος Ζαχάρως» λέει ο μοναδικός επιζών της ΑρτέμιδαςSocialTwist Tell-a-Friend

Πελοπόννησος: Εθνικό Πάρκο η περιοχή Κοτυχίου - Στροφυλιάς

Βιότοπος διεθνούς σημασίας χαρακτηρίστηκαν 48.000 στρέμματα στους Νομούς Αχαΐας και Ηλείας

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς χαρακτηρίζονται Εθνικό Πάρκο οι χερσαίες, οι υδάτινες και οι θαλάσσιες περιοχές της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, του δάσους Στροφυλιάς και της Κοτύχιευρύτερης περιοχής τους (Νομοί Αχαΐας και Ηλείας). Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς καλύπτει έκταση 48.000 στρεμμάτων, ενώ ορίζεται και μια περιφερειακή ζώνη προστασίας του Πάρκου, έκτασης 88.000 στρεμμάτων, για την οποία προβλέπεται περιορισμός ορισμένων δραστηριοτήτων και χρήσεων.

Η περιοχή του Πάρκου αποτελεί βιότοπο διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Στην περιοχή απαντώνται περίπου 60 είδη πτηνών, πέντε είδη θηλαστικών και επτά είδη αμφίβιων ερπετών. «Με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου επιδιώκουμε την αποτελεσματικότερη προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου» υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς.

Για τη σύσταση του Εθνικού Πάρκου προηγήθηκε ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Σημειώνεται ότι όπου επιτρέπεται η δόμηση, ισχύουν ως κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας τα οκτώ (8) στρέμματα. Ειδικότερα, ως Ζώνη Α απολύτου προστασίας της φύσης ορίζεται η περιοχή που καλύπτει το δάσος της Στροφυλιάς, τους υγροτόπους ιχθυοτροφείου Προκόπου, τη λίμνη και τα έλη Λάμιας, τη λιμνοθάλασσα Καλογριάς, την περιοχή λουτρών Υρμίνης (Κουνουπελίου), υγρά λιβάδια, αμμώδεις παραλίες και αμμοθίνες, υγροβιοτόπους της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, καλαμώνες και θαλάσσια ζώνη. Η δόμηση και το κυνήγι απαγορεύονται για διάστημα τριών χρόνων. Αντιθέτως, επιτρέπονται η επιστημονική έρευνα, η εκτέλεση έργων για την αποκατάσταση των χαρακτηριστικών του οικοσυστήματος, η ημερήσια επίσκεψη και ξενάγηση επισκεπτών κ.λπ.

Στις Ζώνες ΑΒ1 και ΑΒ2 επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες που επιτρέπονται στη Ζώνη Α, καθώς και οι κατοικίες ως 120τ.μ., εγκαταστάσεις αναψυχής ως 120τ.μ., οι τουριστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις και οι γεωργικές αποθήκες. Όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις επιτρέπονται σε μεγαλύτερη των 200 μ. απόσταση από τα όρια της Ζώνης Α. Η χερσαία και θαλάσσια περιοχή στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών των Δήμων Λαρισσού, Μόβρης, Βουπρασίας και Λεχαινών ονομάζεται Ζώνη Β και χαρακτηρίζεται Περιφερειακή Ζώνη Προστασίας.

Επιτρέπονται οι υδατοδεξαμενές, η θήρα, τα κτίρια κοινής ωφέλειας, η κατοικία ως 200 τ.μ., οι γεωργικές αποθήκες ως 100 τ.μ., μεταποιητικές μονάδες, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, εγκαταστάσεις αναψυχής και τουριστικές εγκαταστάσεις.

Ζώνη ΒΑ ορίζεται η θεσμοθετημένη λατομική περιοχή που εξαιρείται του Πάρκου, η οποία θα μπορεί να λειτουργεί ως τις 31.10.2010. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 η συγκεκριμένη Ζώνη θα ενταχθεί στη Ζώνη Α. Ζώνη Γ θεωρείται η ευρύτερη λεκάνη απορροής των Ζωνών Α και Β. Σε αυτήν δεν επιτρέπεται η κατασκευή αεροδρομίων και μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, επιτρέπεται ωστόσο η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα.

[ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ]

Πελοπόννησος: Εθνικό Πάρκο η περιοχή Κοτυχίου - ΣτροφυλιάςSocialTwist Tell-a-Friend

Ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας

Στις 4 Οκτωβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε το 10ο τακτικό συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν.) στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών Σπουδαστών συμμετείχε με εκπροσώπους του οι οποίοι και υποστήριξαν την αίτηση του Συλλόγου, προκειμένου να αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους. Μετά την παρουσίαση της δράσης και των θέσεων του Συλλόγου έγινε ομόφωνα αποδεκτή η αίτηση του Συλλόγου, ο οποίος πληρούσε όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξή του και ο οποίος πλέον αποτελεί μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος αναφέρει: «Η ένταξη του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών στο Ε.ΣΥ.Ν. αποτελεί σημαντικό γεγονός για τους νέους της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και για το νομό γενικότερα δεδομένου ότι το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας είναι η επίσημη εθνική δομή νεολαίας της χώρας μας και αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο της ελληνικής Νεολαίας στο εξωτερικό και το συνομιλητή της κυβέρνησης στο εσωτερικό επίπεδο. Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας είναι ανεξάρτητη, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική ομοσπονδία οργανώσεων νέων. Σήμερα συγκροτείται από σαράντα δύο οργανώσεις νέων (πέντε νεολαίες πολιτικών κομμάτων και μεγάλο αριθμό μη κυβερνητικών οργανώσεων νέων), δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της οργανωμένης ελληνικής νεολαίας. Στόχος του είναι η ενίσχυση του ρόλου και ο συντονισμός των δράσεων των οργανώσεων μελών του. Οι οργανώσεις-μέλη του Ε.ΣΥ.Ν. το καθιστούν ένα από τα μεγαλύτερα και αντιπροσωπευτικότερα στην Ευρώπη.

Επιπλέον η ένταξη του Συλλόγου στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, αποτελεί αναγνώριση της ιστορίας καθώς και των δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του Νομού μας

[ΠΗΓΗ: Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών]

Ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών στο Εθνικό Συμβούλιο ΝεολαίαςSocialTwist Tell-a-Friend

Δ. Πανοζάχος: Η Ήπειρος δεν είναι πια η φτωχότερη περιοχή της Ελλάδος

ΠανοζάχοςΗ αειφόρος ανάπτυξη και η καινοτομία-βασική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση- αποκτούν σήμερα νέες διαστάσεις. Τις διαστάσεις αυτές ανέλυσε η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Ν. Χούμπνερ, στην συνάντηση που είχε με τους Γ.Γ. των Περιφερειών Ελλάδας και τον Γ.Γ. Επενδύσεων και Ανάπτυξης Π. Δρόσο.

Στην πρόσφατη συνάντηση με την Κοινοτική Επίτροπο έγινε αναλυτική συζήτηση για το κλείσιμο του Γ΄ Κ.Π.Σ. όπως και για την έναρξη του ΕΣΠΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος αναφερόμενος στο κλείσιμο του Γ΄ Κ.Π.Σ. υπογράμμισε ότι τα Κοινοτικά κονδύλια αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στην περιοχή η οποία δεν αποτελεί πια την φτωχότερη της Ελλάδας και από τις φτωχότερες της Κοινότητας.

[ΠΗΓΗ: arta-news.gr]

Δ. Πανοζάχος: Η Ήπειρος δεν είναι πια η φτωχότερη περιοχή της ΕλλάδοςSocialTwist Tell-a-Friend

Ν.Α.Άρτας: Σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης των έργων

Με πρωτοβουλία του Νομάρχη Άρτας, κ.Παπαβασιλείου Γιώργου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7-10-2008 σύσκεψη στην Ν.Α.Άρτας με τους Προϊσταμένους των Δ/νσεων Τεχνικών Υπηρεσιών, Εγγείων Βελτιώσεων και Προγραμματισμού Ν.Α.Άρτας, προκειμένου να συζητηθεί η πορεία υλοποίησης των έργων που εκτελεί η Ν.Α.Άρτας μέσω των προγραμμάτων ΚΑΠ, ΣΑΝΑ, ΠΙΝΔΟΣ, ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, Κοινωνία της Πληροφορίας, ΣΑΕΠ & ΤΕΟ.

Σε ανακοίνωση της Ν.Α. Άρτας για την σύσκεψη αναφέρονται τα εξής:

Τα έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί είναι:

1. Εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων Δ.Δ.Κεντρικού Ν.Άρτας προϋπολογισμού 880.000,00 ευρώ,
2. Βελτίωση 4ης Ε.Ο.Άρτας-Ροδαυγής-Γέφυρα Πλάκας Τμήμα Ροδαυγή-Σουμέσι (Β κλάδος ΚΑΚΟΛΑΓΚΑΔΟ-ΣΟΥΜΕΣΙ) προϋπολογισμού 1.178.771,51 ευρώ,
Άρτα3. Κατασκευή δημοτικού σχολείου Γραμμενίτσας προϋπολογισμού 1.940.000,00 ευρώ,
4. Συντήρηση-ασφαλτόστρωση δρόμου ΜΠΑΝΙΩΤΗ-ΖΑΡΚΑΔΕΙΚΑ προϋπολογισμού 248.000,00 ευρώ,
5. Βελτίωση-ασφαλτόστρωση δρόμου από ΑΣΦΑΚΕΡΟ ΕΩΣ ΒΕΛΕΝΤΖΙΚΟ προϋπολογισμού 200.000,00 ευρώ,
6. Προσθήκη δύο αιθουσών και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό σχολείο Ανέζας προϋπολογισμού 215.340,00 ευρώ,
7. Συντήρηση-βελτίωση κυκλώματος Τζουμέρκων προϋπολογισμού 200.000,00 ευρώ κ.α.

Έργα που ολοκληρώνονται μέχρι τέλους του έτους είναι:

1. Βελτίωση εγκαταστάσεων αντλιοστασίου Βίγλας προϋπολογισμού 810.000,00 ευρώ,
2. Βελτίωση-Ασφαλτόστρωση δρόμου Πηγή-Νευρόπολη-Τετράκωμο (Τμήμα Άρια-Τετράκωμο) προϋπολογισμού 1.185.000,00 ευρώ,
3. Τεχνικά έργα πεδιάδας Άρτας προϋπολογισμού 300.000,00 ευρώ,
4. Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε χείμαρρους του Νομού Άρτας προϋπολογισμού 200.000,00 ευρώ,
5. Στέγαστρο ζώων στην περιοχή Φανερωμένης προϋπολογισμού 70.000,00 ευρώ,
6. Συντήρηση στραγγιστικών τάφρων πεδιάδας Άρτας προϋπολογισμού 64.800,00 ευρώ,
7. Ηλεκτροδότηση οικισμών και μεμονωμένων κατοικιών προϋπολογισμού 70.000,00 ευρώ,
8. Δίκτυο Καταγραφής Κρίσιμων Παραγόντων και Τηλεειδοποίησης για την Προστασία της Φυτικής Και Ζωικής Παραγωγής προϋπολογισμού 472.150,00 ευρώ,
9. Βελτίωση-Ασφαλτόστρωση δρόμου Μπανιώτη-Χανόπουλο-Καμπή προϋπολογισμού 1.757.316,87 ευρώ,
10. Κατασκευή δρόμου Ρετσιανά-Στρογγυλόκαμπος προϋπολογισμού 2.800.000,00 ευρώ,
11. Βελτίωση οδού Σκοτωμένο-Καταρράκτης προϋπολογισμού 300.000,00 ευρώ,
12. Μελέτη για την κατασκευή γέφυρας στον δρόμο ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ-ΒΙΓΛΑ, Συνέχιση του δρόμου Άρτας-Κορωνησίας (ασφαλτικά-κόμβος Πασά-ηλεκτροφωτισμός κόμβου Ανέζα) προϋπολογισμού 400.000,00 ευρώ,
13. Προμήθεια και εγκατάσταση φωτεινών σηματοδοτών ανίχνευσης και ένδειξης του ορίου ταχύτητας σε οικισμούς του επαρχιακού οδικού δικτύου του Ν.Άρτας προϋπολογισμού 130.000,00 ευρώ κ.α.

Επίσης, δημοπρατήθηκαν ή είναι έτοιμα προς δημοπράτηση τα έργα:

1. Κατασκευή δρόμου Δασοτουριστικής Ανάπτυξης Νοτιοδυτικών Τζουμέρκων (Καταρράκτης - Σκιαδάδες - Βουργαρέλι) Α΄Φάση προϋπολογισμού 3.000.000,00 ευρώ,
2. Κατασκευή οδού Καστανιάς-Τετρακώμου προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ,
3. Κατασκευή οδού Μηλιά-Ναζαίοι (Α' φάση) προϋπολογισμού 200.000,00 ευρώ,
4. Βελτιωτικά έργα Ιχθυοτροφείου Κόφτρα-Παλιομπούκα προϋπολογισμού 30.000,00 ευρώ,
5. Ολοκληρωμένο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Διαχείρισης Πυροπροστασίας Νομού Άρτας προϋπολογισμού 700.000,00 ευρώ,
6. Σήμανση-Ασφάλιση επαρχιακού οδικού δικτύου προϋπολογισμού 200.000,00 ευρώ,
7. Συμπληρωματικές εργασίες στον δρόμο Γέφυρα Άρτας-Κεραμάτες προϋπολογισμού 100.000,00 ευρώ,
8. Βελτίωση-ασφαλτόστρωση δρόμου από Επαρχιακής οδού Άρτας-Καρδίτσας μέχρι Ι.Μ. Ροβέλιστας (Β' φάση) προϋπολογισμού 600.000,00 ευρώ,
9. Βελτίωση-ασφαλτόστρωση συνδετήριας οδού Καλοβάτου με επαρχιακή οδό Άρτας-Κορωνησίας προϋπολογισμού 400.000,00 ευρώ κ.α.

Ακόμη συζητήθηκαν οι περαιτέρω ενέργειες για τα έργα που υποβλήθηκαν στο ΕΣΠΑ, τα οποία είναι:

1. Παράκαμψη συνοικισμού Έλατος Κορφοβουνίου προϋπολογισμού 5.400.000,00 ευρώ,
2. Βελτίωση-ασφαλτόστρωση του δρόμου Άρτα-Κομμένο (1η επαρχιακή οδός) υποτμήμα Β' προϋπολογισμού 3.000.000,00 ευρώ
3. Εξέλιξη της ωρίμανσης έργων για ένταξη στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ΑΛΙΕΙΑ κ.τ.λ.

Τονίστηκε από τον κ.Νομάρχη, δεδομένου και της ενίσχυσης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών με νέους μηχανικούς, η ανάγκη επιτάχυνσης υλοποίησης των έργων της Ν.Α.Άρτας και η σύνταξη των απαραίτητων μελετών για την ένταξη έργων στην Δ' προγραμματική περίοδο, έτσι ώστε να παρέχονται στους πολίτες του Νομού όσον το δυνατόν περισσότερα έργα.

Τέλος, αφού ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες για το επίπεδο της εργασίας που προσφέρουν και την άψογη συνεργασία, αποφασίσθηκε η ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των έργων.

[ΠΗΓΗ: ARTA-NEWS.GR]

Ν.Α.Άρτας: Σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης των έργωνSocialTwist Tell-a-Friend

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Τραγική η κατάσταση στο Ειδικό Σχολείο Πρέβεζας

Ο βουλευτής Πρέβεζας του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος με την υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων καταγγέλλοντας για την πλήρη εγκατάλειψη του Ειδικού Σχολείου Πρέβεζας και ζητά να καλυφτούν άμεσα οι επείγουσες ανάγκες σε επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό στο μοναδικό ειδικό σχολείο ΠρέβεζαΠρέβεζας.

Αναλυτικά στην ερώτηση ο κ. Παπαχρήστος τονίζει:

«Το Ειδικό Σχολείο Πρέβεζας είναι το μοναδικό σχολείο στο νομό που δέχεται παιδιά με Eιδικές Ανάγκες - αυτισμός, σοβαρή νοητική στέρηση, κινητικά προβλήματα - στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στο σχολείο φοιτούν σήμερα παιδιά που έρχονται από απομακρυσμένα χωριά όπως ο Νάρκισσος και το Κανάλι αλλά και τη γειτονική περιοχή Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας.

Η κατάσταση ωστόσο στο συγκεκριμένο σχολείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών που δημοσιεύθηκε στον Τοπικό Τύπο, είναι τραγική. Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ειδικής αγωγής είναι δύο, και από αυτές καλύπτεται μόνο η μία καθώς η άλλη είναι του Διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Πρέβεζας και δεν έχουν παρθεί μέτρα εδώ και δύο χρόνια για να καλυφθεί το κενό.

Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ψυχολόγου και κοινωνικής λειτουργού παραμένουν κενές από το Φεβρουάριο του 2008. Δεν υπάρχει ούτε γυμναστής ούτε λογοθεραπευτής ούτε και επιμελήτρια για την φροντίδα και φύλαξη των παιδιών. Η μόνη εκπαιδευτικός του σχολείου εκτελεί καθήκοντα τουλάχιστον πέντε ειδικοτήτων! και πέντε ατόμων! και αδυνατεί να τα πάει έστω και περίπατο στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στην πόλη της Πρέβεζας έχει ιδρυθεί εδώ και περίπου 4 χρόνια και ειδικό νηπιαγωγείο το οποίο, αν λειτουργούσε, θα προλάβαινε πολλά καθώς στις περιπτώσεις αυτές, και μια μέρα νωρίτερα να αντιμετωπισθεί ένα πρόβλημα, μπορεί να είναι καθοριστική. Δυστυχώς όμως δε λειτούργησε ποτέ, παρά μόνο ένα μήνα την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Λόγω της εγκατάλειψης του ειδικού σχολείου οι γονείς με παιδιά που παρουσιάζουν τέτοιου είδους προβλήματα τα εγγράφουν στα τμήματα ένταξης των κανονικών σχολείων, με όλες τις δυσκολίες και τις αρνητικές συνέπειές για την εκπαιδευτική τους βελτίωση και την θεραπευτική εξέλιξη τους.

Και όλα τούτα τη στιγμή που ο κ. Υπουργός Παιδείας την προηγούμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Τμήματος Διακοπής Εργασιών της Βουλής για την «Ειδική αγωγή και εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» τόνιζε μεταξύ άλλων ότι «...μια πολιτεία που δε σέβεται τα άτομα με αναπηρία είναι η ίδια ανάπηρη»

Επειδή, πέραν τούτων, ο κ. Υπουργός Παιδείας στο μήνυμά του για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ανέφερε επίσης ότι ο νέος νόμος ειδικής αγωγής διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες στα άτομα με αναπηρίες και ότι τα σχολεία αυτά πρέπει να αποτελούν καθρέφτη για μια δίκαιη κοινωνία

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

-Η κατάσταση στο ειδικό σχολείο Πρέβεζα είναι καθρέπτης της δίκαιης κοινωνίας για την οποία κάνει λόγο;

-Προτίθεται να πάρει άμεσα μέτρα για να καλυφτούν οι επείγουσες ανάγκες σε επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό στο μοναδικό ειδικό σχολείο Πρέβεζας;»

[ionianguide.com]

ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Τραγική η κατάσταση στο Ειδικό Σχολείο ΠρέβεζαςSocialTwist Tell-a-Friend

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Τα οικόπεδα στην Ελαφόνησο

Διά της μεθόδου της μεταφοράς εκτάσεων πολλαπλασιάζονται τα διεκδικούμενα στρέμματα στην Ελαφόνησο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με οικοπεδοποίηση μεγάλα τμήματα του νησιού. Οι εκτάσεις που Ελαφόνησοςδιά παραχωρητηρίων φέρονται να ανήκουν σε ιδιώτες, μεταφέρονται κατά βούληση -ελλείψει τοπογραφικών δεδομένων- σε όποιο σημείο της παραλίας βολεύει και στη συνέχεια πωλούνται.

Η έκταση 6,6 στρεμμάτων που πουλήθηκε και σήμερα οικοδομείται στην παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο, έχει «τοποθετηθεί» σε εντελώς διαφορετικό σημείο από πραγματογνώμονες το 1967 προκειμένου και τότε να πουληθεί και να αξιοποιηθεί αναλόγως. Σύμφωνα με τον δασάρχη Μολάων κ. Δήμο Δημητρόπουλο «επιβάλλεται να ανακληθεί η απόφαση (σ.σ. του αποχαρακτηρισμού της έκτασης) και να ακυρωθούν τα συμβόλαια». Γεγονός ωστόσο παραμένει ότι ο νέος ιδιοκτήτης της έκτασης προχωρά στις οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση δύο πέτρινων οικιών, ενώ ήδη ενδιαφέρεται να αγοράσει και έκταση παραπλεύρως.

Ο κοινοτάρχης Ελαφονήσου κ. Χαράλαμπος Λιάρος φέρεται ως (πρώην) ιδιοκτήτης της έκτασης καθώς ήταν ένας εκ των κληρονόμων του αρχικού ιδιοκτήτη (Δημητρίου Λιάρου) στον οποίο εν έτει 1880 είχε παραχωρηθεί η έκταση αυτή από τον τότε υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με τον δασάρχη Μολάων, τη δεκαετία του 1930 εμφανίστηκε άλλο ένα συμβόλαιο που αφορούσε την ίδια παραχωρηθείσα έκταση, με το οποίο πωλήθηκαν τότε 14 στρέμματα. Το 1964 οι ιδιοκτήτες - κληρονόμοι θέλουν και πάλι να πουλήσουν εκτάσεις, οι οποίες όμως πρέπει να τοποθετηθούν σε τοπογραφικό καθώς το παραχωρητήριο του 1880 δεν καθορίζει σαφώς το πού βρίσκεται η συγκεκριμένη έκταση. Όπως καταδεικνύεται στο τοπογραφικό που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ», τρεις πραγματογνώμονες το 1967 «τοποθέτησαν» τις εν λόγω εκτάσεις πολύ μακριά από το σημείο όπου φαίνεται να τοποθετήθηκαν πρόσφατα. Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου η έκταση να πουληθεί -εκ νέου όπως φαίνεται- ζητήθηκε από το παράρτημα Λακωνίας της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου η «τοποθέτησή» της στην περιοχή.

Η Κτηματική Εταιρεία αποδέχτηκε τα λεγόμενα των φερόμενων ως ιδιοκτητών και τοποθέτησε την έκταση σε συγκεκριμένο σημείο που εκείνοι υπέδειξαν στην παραλία του Σίμου. Αποκαλυπτική για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι η απάντηση του δασάρχη Μολάων κ. Δημητρόπουλου σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του βουλευτή κ. Σπύρου Κουβέλη. «Η καταπάτηση και η σύνταξη του συμβολαίου μεθοδεύτηκε με την όψιμη εφαρμογή, από τον προϊστάμενο της Κτηματικής υπηρεσίας, του παραχωρητηρίου του υπουργείου Οικονομικών. Η εφαρμογή είναι εικονική και σκόπιμη καθώς κανένα τοπογραφικό στοιχείο ούτε ενδεικτικά περιγράφεται σε αυτό εκτός από τη θέση».

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]

Τα οικόπεδα στην ΕλαφόνησοSocialTwist Tell-a-Friend

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Ρύπανση: SOS για 20 περιοχές

ΔάσοςΕίκοσι περιοχές της Ελλάδας αντιμετωπίζουν πρόβλημα νιτρορύπανσης με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας και το περιβάλλον. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι η χρήση ανόργανου αζώτου έφτασε τα 11 εκατομμύρια τόνους ετησίως τη δεκαετία του '80. Στη συνέχεια, έπεσε περίπου στα 9 εκατομμύρια, τονίζει ο δρ Γεώργιος Σταμάτης, αναπληρωτής καθηγητής Υδρογεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη διάρκεια βροχοπτώσεων, η επιφανειακή απορροή μεταφέρει μεγάλες ποσότητες ενώσεων του αζώτου, ιδιαιτέρως όταν η εποχή των βροχοπτώσεων συμπίπτει με την εποχή της χρήσης των αζωτούχων λιπασμάτων. Η σχέση ανάμεσα στην αέρια διάθεση ή στην εδαφική διάθεση και στις επιπτώσεις σε απομακρυσμένες περιοχές δεν είναι ακόμα εντελώς ξεκάθαρη. Πέραν των λιπασμάτων, πρόσθετες σημειακές πηγές νιτρορυπάνσεως είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κτηνοτροφικές δραστηριότητες, νεκροταφεία, οικιακά απόβλητα και χρησιμοποιημένα νερά.

Φαινόμενο ευτροφισμού

Στη χώρα μας σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν το ΕΜΠ (τομέας υδάτινων πόρων), το ΙΓΜΕ και το ΚΕΠΕ, το 70% των λιμνών παρουσιάζουν ευαισθησία ως προς τον ευτροφισμό.

Η μεγάλη προσφορά θρεπτικών ουσιών (λιπάσματα) προκαλεί υπέρμετρη αύξηση των πληθυσμών των υδρόβιων φωτοσυνθετικών οργανισμών.

Αυτή με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση των ετερότροφων οργανισμών (καταναλωτών και αποικοδομητών). Όλοι αυτοί καταναλώνουν περισσότερο οξυγόνο. Έτσι, η ποσότητα του οξυγόνου που είναι διαλυμένο στο νερό γίνεται ολοένα μικρότερη πλήττοντας κυρίως τα ψάρια που πεθαίνουν από ασφυξία.

Η Ελλάδα όπως και άλλα κράτη - μέλη παρουσιάζει ανεπάρκεια στον χαρακτηρισμό ευπρόσβλητων ζωνών. Αρχικώς, ως τέτοιες ζώνες χαρακτηρίστηκαν δέκα περιοχές, εκ των οποίων μόνο η Θεσσαλία ήταν η πρώτη που είχε ξεκινήσει πρόγραμμα για τον περιορισμό της νιτρορύπανσης. Σήμερα μιλάμε για συνολικά 20 περιοχές.

Ευπρόσβλητες ζώνες έχουν ακόμη χαρακτηριστεί: ο κάμπος της Θεσσαλονίκης, το Κιλκίς, η Πέλλα, η Ημαθία, η λεκάνη του Στρυμόνα (Σέρρες) με τη λίμνη Κερκίνη και η πεδιάδα Άρτας - Πρέβεζας.

Ειδικότερα στην περιοχή της Πελοποννήσου, από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχει διαπιστωθεί η υπερβολική αύξηση των τιμών στους προσχωματικούς υδροφόρους ορίζοντες με τιμές που ξεπερνούν τα 50 ppm (ανώτατο όριο που έχει θεσπιστεί από την Ε.Ε. βάσει των 2000/60 και 2006/118 οδηγιών).

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αργολικό πεδίο, όπου κατά τόπους η συγκέντρωση των νιτρικών ιόντων ξεπερνά τα 100 mg/l, και εφαρμόστηκε μαθηματικό μοντέλο εκτίμησης του χρόνου απορρύπανσης σε ένα υποθετικό σενάριο διακοπής των αντλήσεων και καθολικού τεχνητού εμπλουτισμού, έδειξε ότι ο απαιτούμενος χρόνος απορρύπανσης των υπόγειων νερών από τα νιτρικά ιόντα ξεπερνά τα 20 χρόνια.

Ενδεχόμενες επιπτώσεις

Μέρος των εν λόγω απωλειών αζώτου (50-80%) ανακυκλώνεται στα ύδατα και στο έδαφος, προκαλώντας εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων, ευτροφισμό των επιφανειακών υδάτων, σε συνδυασμό με τον φωσφόρο, και συμβάλλει στις προκαλούμενες από τις «όξινες βροχές» φθορές στη χερσαία χλωρίδα και στο έδαφος. Ένα άλλο μέρος, μέχρι ποσοστού 20-50% «απονιτρώνεται» σε αδρανή αέρια αζώτου (και Ν20, με συμβολή στην πρόκληση του φαινομένου του θερμοκηπίου), από βακτηρίδια του εδάφους και των ιζημάτων ή από φυσική χημική αναγωγή, σε ορισμένους τύπους εδάφους και υπογείων υδάτων.

Όσο για τα μέτρα, ένας θεός ξέρει με το κράτος έχουμε πώς μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Λέει μεταξύ άλλων ο δρ Γεώργιος Σταμάτης: Χρηστή διαχείριση, περιορισμός καλλιεργειών σε επικλινή εδάφη μεγάλης κλίσης καθώς και άρδευσης, εφαρμογή υποχρεωτικών προγραμμάτων χρήσης λιπασμάτων και γενικοί περιορισμοί ανά καλλιέργεια για λιπάσματα ανόργανου και οργανικού αζώτου κ.λπ...

(Συνεργάστηκε ο Γεράσιμος Γιόξας, γεωλόγος, υποψήφιος διδάκτωρ)

[Επιμέλεια: ΦΙΛΗΣ ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ, ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]

Ρύπανση: SOS για 20 περιοχέςSocialTwist Tell-a-Friend

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Αιτωλοακαρνανία: Μυκηναίος µε ξίφος made in Ιtaly

Χημικές αναλύσεις δειγμάτων του χάλκινου ξίφους, που βρέθηκε πέρσι στην θέση Κουβαρά Φυτειών, στην Αιτωλοακαρνανία, επιβεβαιώνουν τις εμπορικές ανταλλαγές Μυκηναίων µε χώρες της Μεσογείου.
Με ξίφος εισηγμένο από την Ιτα­λία πολεμούσε ο Μυκηναίος πολεμιστής της Αμφιλοχίας. Στη δια­πίστωση αυτή κατέληξαν χημικοί έπειτα από αναλύσεις
Αρχαιολογικά ευρήματαδειγμάτων του χάλκινου ξίφους (µήκους 0,94 µ.) που βρέθηκε πέρσι µε έναν χρυσό κύληκα και όλη την αρματωσιά του νεκρού σε κιβωτιόσχnµο τάφο στη θέση Κουβαρά Φυτειών (ανάμεσα στη λίμνη Αμβρακία και την Αμφιλοχία).

Η ανασκαφή έγινε µε αφορμή τα έργα για την ευρεία παράκαµψn Αγρινίου, που αποτελεί τμήμα της lονίας οδού. Οι αναλύσεις έγιναν σε εξειδικευμένο κέντρο της Αυστρίας, που δημιουργεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τα µυκnναϊκά ευρήματα. Τα πορίσματα της έρευνας πα­ρουσίασε n προϊσταµένn της ΛΣΤ' Εφορείας Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Γάτσn-Σταυροπούλου, στο συνέδριο που οργανώθηκε από τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας την περασμένη Παρασκευή στο Μεσο­λόγγι µε θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά της Αιτωλοακαρνανίας. Προ­στασία και ανάδειξη μέσα από τις τε­λευταίες έρευνες».

Η προέλευση του ξίφους επιβεβαι­ώνει την επικοινωνία και τις εμπορικές ανταλλαγές που είχαν οι Μυκηναίοι µε άλλες χώρες της Μεσογείου. «Τα μέχρι στιγμής στοιχεία χρονολο­γούν τα ευρήματα αυτού του τάφου στο τέλος του 12ου αι. π.Χ.» µας είπε n αρχαιολόγος, προσθέτοντας όμως ό­τι το υλικό ακόμη μελετάται και δεν α­ποκλείεται να διαφοροποιηθεί η χρονολόγηση.

Παράλληλα, συντηρούνται τα υ­πόλοιπα κτερίσματα, όπως ένα μικρότερο χάλκινο ξίφος (μήκους 0,42 µ.) µε οστέινη λαβή και ένα μαχαίρι που όμως δεν σώζεται σε καλή κατάσταση. Στον ίδιο τάφο βρέθηκαν µία αιχμή βέλους και µία αιχμή δόρατος, ένας τριποδικός λέβητας που σπανί­ζει σε μυκηναϊκούς τάφους, αλλά σημαντικότερο θεωρείται ένα ζεύγος χάλκινων περικνnµίδων που συναντάται πολύ σπάνια σε ταφές αυτής της εποχής και ιδιαίτερα στην Δυτική Ελλάδα.

«Όλος ο τάφος αποτέλεσε για µας μεγάλη έκπληξη», τονίζει n έφορος. Σύντομα θα µπουν στον μικροσκό­πιο της έρευνας και τα οστά του νε­κρού, σε μεγάλο βαθμό αποσαρθρωμένα . Δείγμα τους θα δοθεί για μελέτη στην αρχαιολόγο-ανθρωπολόγο Ιω­άννα Μουτάφη. θα περιληφθούν στο μελλοντικό σχεδιασμό παρουσίασης όλων των ευρημάτων του νομού.

Τα ευρήματα των τελευταίων χρό­νων, σύμφωνα µε τον Νομάρχη Αιτω­λοακαρνανίας Θύμιο Σώκο, που έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια της νεοσύστατης ΛΣΤ' ΕΠΚΑ, «μας υποχρεώ­νουν να ξαναγράψουμε την ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας». Και πράγματι αλλάζουν τα δεδομένα αλλά και n εικόνα των ορατών μνημείων, όπως φάνηκε στο συνέδριο.

Ο επ. έφορος Αρχαιοτήτων Λάζα­ρος Κολώνας ανέφερε ότι στο τέλος του έτους ολοκληρώνεται το πρόγραμμα ανάδειξης τριών μεγάλων αρχαιολογικών χώρων: των Οινιάδων, της αρχαίας πόλης της Παλαίρου και του Πλευρώνα. Πλούσια επίσης είναι τα ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα των τελευταίων χρό­νων: σε ιερό στη θέση Ελληνικό Βελβίνας, στο Σπήλαιο Παλιάμπελα της Βόνιτσας, στο Άκτιο Βόνιτσας και στην Παλαιομάνινα. Τέλος, έρχεται στο φως και n Βυζαντινή Ναύπακτος.

[ΠΗΓΗ: «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»]
Αιτωλοακαρνανία: Μυκηναίος µε ξίφος made in ΙtalySocialTwist Tell-a-Friend

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Αχαΐα: Έγινε το πρώτο βήμα για το κέντρο υποδοχής, αλλά οι αντιδράσεις συνεχίζονται

Σπυρίδων: Το πρώτο βήμα για το μεταναστευτικό

Κέντρο υποδοχής δήμου ΑθηναίωνΗ λειτουργία του κέντρου υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας Μεταναστών στο Δρέπανο, δεν θα απειλήσει την κοινωνική ειρήνη της περιοχής, διαβεβαιώνει ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπυρίδων, ο οποίος επισημαίνει χαρακτηριστικά τα εξής: «Κατανοώ πλήρως τις επιφυλάξεις των κατοίκων του Δρεπάνου. Οι αντιδράσεις όμως, οφείλονται σε έλλειψη πληροφόρησης. Οι κάτοικοι ανησυχούν, μήπως επαναληφθεί το θέαμα της Ηρώων Πολυτεχνείου, αλλά δεν θα γίνει έτσι. Πρόκειται για ένα οργανωμένο χωριό, όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο χώρος θα είναι ελεγχόμενος και μέσα εκεί θα υπάρχει ενημέρωση των μεταναστών για τα δικαιώματά τους , ώστε να επιλέξουν εάν θα μείνουν νόμιμα στη χώρα, ή θα πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Κατασκευάζοντας το κέντρο η κυβέρνηση με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα , κάνει ένα σοβαρό βήμα για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος , το οποίο η τοπική κοινωνία παρακολουθεί επί σειρά ετών να γιγαντώνεται , χωρίς κανείς να ασχοληθεί σοβαρά μαζί του».

Η λειτουργία του Κέντρου Μεταναστών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο υποδοχής των μεταναστών, θα γίνει με έτοιμα προκατασκευασμένα σπίτια , θα περιλαμβάνει κοιτώνες , χώρους εστίασης , ιατρεία και κοινόχρηστους χώρους.

Όσοι πρόσφυγες μεταφερθούν στο Κέντρο θα δίνουν τα στοιχεία τους και είτε θα ζητούν άσυλο , είτε θα τους παρέχονται ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν στην Δυτική Ευρώπη.

Όμως και στην μία και στην άλλη περίπτωση , πρέπει να δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, κυρίως όμως δακτυλικά αποτυπώματα και αυτό είναι το επίμαχο ζήτημα, αφού οι ίδιοι δεν θέλουν να δώσουν τα στοιχεία τους, λόγω της Συνθήκης Σέγκεν.

Το γεγονός αυτό , σε συνδυασμό με την αυστηρή φρούρηση του Λιμανιού, ίσως αποτελέσει την λύση για την αναχαίτιση του ρεύματος των μεταναστών προς την Πάτρα.

Αντιδράσεις για το Κέντρο Μεταναστών

Την πρότασή του, για χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες, προκειμένου να αναχωρήσουν για τις χώρες που επιθυμούν, καθώς και την ενίσχυση της φύλαξης του Λιμανιού της Πάτρας, επαναδιατύπωσε σήμερα, μιλώντας στην ΕΡΑ Πάτρας, ο Νομάρχης Αχαΐας, κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος.

Επίσης, ο κ. Κατσικόπουλος, διέψευσε κατηγορηματικά, ότι στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών, συμφώνησε με τη δημιουργία Κέντρου Προσφύγων στο Δρέπανο.

Απεναντίας, όπως είπε, ανέλυσε και τους λόγους, για τους οποίους το Κέντρο αυτό, δεν μπορεί να δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο χώρο.

Στο μεταξύ, συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο του Ρίου, προκειμένου να αποφασίσει τη μορφή των κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την κατασκευή Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στο Δρέπανο.

Οι κάτοικοι και οι φορείς του Δήμου Ρίου, βρίσκονται σε αναστάτωση και δηλώνουν κατηγορηματικά, ότι θα αποτρέψουν με κάθε τρόπο, τη λειτουργία του Κέντρου στην περιοχή τους.

Ο Δήμαρχος Ρίου, κ. Χρήστος Λιακόπουλος, ζήτησε τη συμπαράσταση της ΤΕΔΚ Αχαΐας, αλλά και όλων των Δήμων, που αντιδρούσαν στην προοπτική δημιουργίας κέντρου προσφύγων στην περιοχή τους.

Η Δημοτική Παράταξη του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι, «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει άσυλο στους Αφγανούς πρόσφυγες και να τους χορηγεί ταξιδιωτικά έγγραφα, για να εγκατασταθούν στις χώρες που επιθυμούν».

[ΠΗΓΗ: ΕΡΤ]

Αχαΐα: Έγινε το πρώτο βήμα για το κέντρο υποδοχής, αλλά οι αντιδράσεις συνεχίζονταιSocialTwist Tell-a-Friend

Κέρκυρα: Ιδρύθηκε Επιστημονική Εταιρεία για τον Τουρισμό

Την ίδρυση της Επιστημονικής Εταιρείας Τουρισμού Κέρκυρας ανακοίνωσαν το Σάββατο, 4/10/2008, τέσσερα μέλη της προσωρινής συντονιστικής Επιτροπής, οι κ.κ. Δενδρινός, Κάνταρος, Μαρκάτης, Τσουμάνης. Όπως τονίζεται στην ιδρυτική διακήρυξη, στόχος της νέας πρωτοβουλίας είναι να «δρα συμβουλευτικά και υποστηρικτικά στους υπάρχοντες αλλά και μελλοντικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στα τουριστικά δρώμενα».

Επιστημονική Εταιρεία Τουρισμού ΚέρκυραςΕιδικότερα, στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, επισημαίνονται τα εξής:
«Την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Νομαρχιακή και τοπική Αυτοδιοίκηση.Ο Κερκυραϊκός τουρισμός, όπως είναι κοινώς αποδεκτό, έχει περιέλθει στο στάδιο της ωρίμανσης κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι πια ελκυστικός προορισμός η Κέρκυρα. Με την πάροδο των χρόνων δημιουργήθηκε ένα πλέγμα αδυναμιών που στηρίζει το αβέβαιο μέλλον της τουριστικής οικονομίας του νησιού.

Τα νήματα που συνθέτουν αυτό το πλέγμα είναι:
1. Η μονοδιάστατη ανάπτυξη του μοντέλου «ήλιος & θάλασσα» απευθυνόμενο στις χαμηλές οικονομικές ομάδες της αγοράς.
2. Η έλλειψη δημοσίων υποδομών.
3. Η παρουσία τουριστικών επιχειρήσεων που αναπτύχθηκαν με γνώμονα προσφοράς ποσότητας και όχι ποιότητας.
4. Η διαχρονική έλλειψη καθαρής τουριστικής πολιτικής από την πολιτεία που να απαντά στο δίλημμα ποσότητα ή ποιότητα
5. Η έλλειψη ενός επιστημονικού φορέα που να μελετά την εξέλιξη του τουριστικού φαινόμενου και να σχεδιάζει μια στρατηγική που να στοχεύει στον ποιοτικό τουρισμό.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος καθιστώντας την Κέρκυρα ευάλωτη στις ανταγωνιστικές πιέσεις γειτονικών προορισμών με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το τουριστικό μας προϊόν, με συνέπεια να δεχόμαστε πιέσεις για μείωση τιμών, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε μείωση της εισροής τουριστών.

Αυτό οδηγεί στη μείωση της αποτελεσματικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν άλλη λύση, παρά να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού, αντικατάσταση του ειδικευμένου προσωπικού με ανειδίκευτο, επιλογή πρώτων υλών χαμηλού κόστους, ενώ αδυνατούν να συντηρήσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, που οδηγεί σε μείωση της ζήτησης και κάνει περισσότερο ευάλωτες τις τουριστικές επιχειρήσεις και ούτω καθεξής.

Ο σχεδιασμός τουριστικής πολιτικής έχει την ανάγκη κατάλληλης επιστημονικής κάλυψης για να έχει αποτελεσματικότητα. Το κυρίαρχο λοιπόν πρόβλημα του κλάδου είναι αυτό το έλλειμμα της επιστημονικής του υποστήριξης.

Η έλλειψη θεσμικού πλαισίου στερεί την δυνατότητα συμμετοχής αξιόλογων ειδικευμένων επιστημόνων στα θέματα τουρισμού της Κέρκυρας με αποτέλεσμα την διαμόρφωση ενός γόρδιου δεσμού προβλημάτων των οποίων η επίλυση δεν είναι δυνατή.

Η επιστημονική προσέγγιση του τουρισμού είναι μονόδρομος και θα οδηγήσει στην αναστροφή του κλίματος για την τουριστική οικονομία του νησιού.

Αλίμονο αν εγχείριζαν μηχανικοί, δίκαζαν γιατροί και έχτιζαν δικηγόροι.

Για τους λόγους αυτούς ιδρύεται σήμερα στην Κέρκυρα η Επιστημονική Εταιρεία Τουρισμού Κέρκυρας με κυρίαρχους στόχους:
• Την προαγωγή και προώθηση της έρευνας σε θέματα που αφορούν την δομή και την λειτουργία του Κερκυραϊκού τουρισμού
• Την μελέτη του τουριστικού προϊόντος στην Κέρκυρα και την κατάθεση θέσεων & προτάσεων για την χάραξη τουριστικής στρατηγικής.
• Την προώθηση των μελών σε θέσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
• Την συνεργασία με επαγγελματικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην τουριστική δραστηριότητα. Η Επιστημονική Εταιρεία Τουρισμού Κέρκυρας δεν υποκαθιστά κανέναν φορέα, δρα συμβουλευτικά και υποστηρικτικά στους υπάρχοντες αλλά και μελλοντικούς φορείς. Είμαστε διαθέσιμοι για όλους με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας.
Πιστεύουμε ότι έφτασε η ώρα στην Κέρκυρα οι αποφάσεις να μην στηρίζονται στην οποιαδήποτε γνώμη αλλά στην τεκμηριωμένη γνώση
».

[ΠΗΓΗ: KERKREPORTS.BLOGSPOT.COM]
Κέρκυρα: Ιδρύθηκε Επιστημονική Εταιρεία για τον ΤουρισμόSocialTwist Tell-a-Friend

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Τα Επτάνησα στη ρωσική τουριστική έκθεση CIS

ΛευκάδαΣτη Ρωσία και συγκεκριμένα στην Αγία Πετρούπολη πραγματοποιήθηκε η Τουριστική Έκθεση CIS (01-03/10/08). Η τουριστική αγορά της Ρωσίας είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη , όμως η δυσκολία σχετικά με την έκδοση βίζας για την Ελλάδα δεν επέτρεψε στους tour operators να προγραμματίσουν πτήσεις charters, συνεπώς μόνο το 4,5% των Ρώσων επισκέπτεται την Ελλάδα. Οι κύριοι προορισμοί μέχρι σήμερα για τους Ρώσους είναι σε χώρες που δεν απαιτείται βίζα όπως π.χ. Τουρκία, Αίγυπτο, Τυνησία κ.λπ.

Για το 2008 η χώρα μας έχει επιλύσει τα προβλήματα έκδοσης βίζας και σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ Ρωσίας ο αριθμός των επισκεπτών για φέτος έχει διπλασιαστεί. Η αλλαγή αυτή έχει γίνει γνωστή στους tour operators, βλέποντας έτσι την Ελλάδα ως ένα σοβαρό μελλοντικό προορισμό. Ήδη οι μεγάλοι tour operators της Ευρώπης έχουν εισχωρήσει στην αγορά της Ρωσίας και καθότι είναι καλοί γνώστες της ελληνικής αγοράς, αναμένονται άμεσα θετικά αποτελέσματα. Συνέπεια αυτής της αλλαγής ήταν και η αυξημένη επισκεψιμότητα κοινού και επαγγελματιών στο περίπτερο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διαφημιστικό υλικό για τα Ιόνια Νησιά εξαντλήθηκε κατά την τελευταία ημέρα της έκθεσης και πριν την ολοκλήρωσή της.

Στην έκθεση υπήρξε συμμετοχή από εκπροσώπους όλων των νησιών του Ιονίου: από την Κέρκυρα παραβρέθηκαν η κα Χ. Βασιλειάδου, δ/ντρια Δ/νσης Τουρισμού-Πολιτισμού Νομαρχίας, η κα Χ. Μπαλού, προϊσταμένη Τμήματος Τουρισμού-Πολιτισμού Νομαρχίας, από την Ζάκυνθο ο κ. Π. Στραβοπόδης από τη Νομαρχία και από την Κεφαλονιά & Ιθάκη ο κ. Δ. Αραβαντινός, νομαρχιακός σύμβουλος και ο κ. Α. Σπυράτος, ειδικός σύμβουλος Τουρισμού.

Από τη Λευκάδα αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη επαγγελματική προσέγγιση της αγοράς τουρισμού, καθώς και η εξαιρετική ποιότητα του διαφημιστικού υλικού, σε αρκετά μεγάλη ποσότητα. Παραβρέθηκαν: κ. Κ. Αραβανής, νομάρχης Λευκάδας, κ. Ι. Καρτάνος, νομ. σύμβουλος & πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων, κα Ε. Σταύρακα, προϊσταμένη Δ/νσης Τουρισμού-Πολιτισμού-Εμπορίου Νομαρχίας , κ. Γ. Κούρτης, δήμαρχος Σφακιωτών & Πρόεδρος ΤΕΔΚ, κ. Ε. Ζαβιτσάνος, δήμαρχος Μεγανησίου, κ. Γ. Γιωργάκης, πρόεδρος Επιμελητηρίου, κ. Δ. Σολδάτος, μέλος Επιμελητηρίου, κα Μ. Γεωργάκη, υπάλληλος Επιμελητηρίου.

Την ευθύνη του περιπτέρου είχε η ΕΤΙΝ ΑΕ, μέσω του διευθύνοντος σύμβουλου κ. Ευάγγελου Κατωπόδη.

[ΠΗΓΗ: traveldailynews.gr]

Τα Επτάνησα στη ρωσική τουριστική έκθεση CISSocialTwist Tell-a-Friend

«Ανατολικά των Τζουμέρκων»: Παρουσίαση βιβλίου του Σπ. Νεραϊδιώτη στην Άρτα

«ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ και μελίσματα - θύμησες και νόστος», όπως αναγράφεται στον υπότιτλο του βιβλίου, περιλαμβάνονται στο νέο συγγραφικό έργο του Σπύρου Νεραϊδιώτη, η παρουσίαση του οποίου θα γίνει αύριο, Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ».

Ο γενικός τίτλος είναι «Ανατολικά των Τζουμέρκων» και η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Άρτας, τον Λαογραφικό Όμιλο «ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ», τον Σύλλογος «ΣΚΟΥΦΑΣ» και τελεί υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Άρτας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Παύλος Στασινός, χειρουργός του νοσοκομείου Άρτας, ο Κώστας Κωσταβασίλης, ταμίας του Συνδέσμου Φιλολόγων Άρτας και ο Γιάννης Καπώνης, υποδιοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας.

Στην εκδήλωση θα υπάρξει εισαγωγή με ηπειρώτικα τραγούδια από τη ζυγιά του Γιάννη Ζιάκου, τον συντονισμό της αναλαμβάνει η Σοφία Κασελούρη, γενική γραμματέα του Λαογραφικού «ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ» και κείμενα θα διαβάσει η Μαρίνα Μητρογιώργου, αντιπρόεδρος του ίδιου Ομίλου.

[ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ARTA-NEWS.GR]

«Ανατολικά των Τζουμέρκων»: Παρουσίαση βιβλίου του Σπ. Νεραϊδιώτη στην ΆρταSocialTwist Tell-a-Friend

Μεσσηνία... το «χρυσάφι» της γης!

Χρυσοπράσινοι ελαιώνες, στρέμματα καλυμμένα με αμπέλια, δώρα του Διονύσου, θεραπευτικά βότανα και αρωματικά φυτά βρίσκονται σε αφθονία από άκρη σε άκρη του Νομού Μεσσηνίας. Ατέλειωτες εκτάσεις με μυρωδάτα εσπεριδοειδή και φρούτα της Μεσογείου, το γευστικό μέλι, σαν άλλο ελιξίριο ζωής και τα δεκάδες αποστάγματα, στα οποία οι κάτοικοι έχουν μακρά παράδοση, χαρίζουν απλόχερα το άρωμα και τη γεύση τους στους επισκέπτες. Τα... δώρα της μεσσηνιακής γης ταξιδεύουν ανά τον κόσμο και γίνονται ιδανικοί πρεσβευτές της ελληνικής γαστρονομίας.

Ξεδιπλώνοντας τις αισθήσεις

κάστρο ΜεθώνηςΤο ταξίδι στα εδάφη της Μεσσηνίας υπόσχεται να ανανεώσει τις σχέσεις ανθρώπου και φύσης και να οξύνει τις αισθήσεις. Το μάτι χορταίνει χρώματα τέτοια που την ύπαρξή τους αγνοούσε. Στα αφτιά ηχούν οι ψίθυροι του ανέμου που κάνει τα φύλλα να θροΐζουν στις πλαγιές του Ταϋγέτου και τα κύματα να σηκώνουν κάπου κάπου κεφάλι στις παραλίες της Στούπας και της Καρδαμύλης. Τα ρουθούνια πολιορκούν οι μυρωδιές της πορτοκαλιάς, της ρίγανης και του θυμαριού. Το στόμα κατακλύζεται με γεύσεις παραδοσιακές, που σερβίρονται σε κάθε χωριό. Και οι χούφτες γεμίζουν με τους πλούσιους καρπούς της ελιάς και της σταφίδας.

Τα τελευταία χρόνια οι συντονισμένες προσπάθειες για ανάπτυξη του αγροτουρισμού στο νομό αποδίδουν καρπούς και φέρνουν στην περιοχή επισκέπτες χειμώνα καλοκαίρι. Καταλύματα παραδοσιακού τύπου στα χωριά του Ταϋγέτου, της μεσσηνιακής Μάνης και ολόκληρης της ορεινής ενδοχώρας προσφέρονται για όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε αγροτικές δραστηριότητες ενώ το φυσικό περιβάλλον δίνει τη δυνατότητα για γνωριμία με απειλούμενα οικοσυστήματα και μοναδικά είδη πανίδας. Κατηφορίζοντας στα παράλια του νομού, από την άνοιξη και μετά, όλα ανεξαιρέτως τα παραθαλάσσια χωριά κατακλύζονται από κόσμο, που έρχεται να απολαύσει τα κρυστάλλινα νερά και τις ατελείωτες αμμουδιές.

Το «χρυσάφι» της Μεσσηνίας

Ολόκληρος ο νομός έχει δίκαια χαρακτηριστεί ένας απέραντος ελαιώνας. Ετησίως παράγει κατά μέσον όρο 50.000 τόνους παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς εκχυλίσματα και βελτιωτικές προσθήκες, απλά και μόνο από τη σύνθλιψη της ελιάς. Σε βαθύ πράσινο χρώμα, με μεγάλη βιολογική και θρεπτική αξία, το λάδι δεν λείπει από κανένα μεσσηνιακό τραπέζι χαρίζοντας την ξεχωριστή του γεύση σε κάθε φαγητό και κυρίως στα... λαδερά. Αποτελεί το σημαντικότερο ίσως κομμάτι της μεσσηνιακής παράδοσης με μακρά ιστορία, ενώ κάθε Δεκέμβρη πραγματοποιείται στην περιοχή και το Τριήμερο Γνωριμίας με το Μεσσηνιακό Ελαιόλαδο, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται ημερίδες αφιερωμένες στον πολιτισμό του λαδιού και της ελιάς αλλά και γευστικές δοκιμές, διαγωνισμοί μαγειρικής και μουσικές εκδηλώσεις.

Παράγωγο του δέντρου της ελιάς, ο ομώνυμος καρπός αποτελεί τη μικροσκοπική πρέσβειρα του νομού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Oι άριστες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σε συνδυασμό με τη συγκομιδή του καρπού με το χέρι και την καλή άρδευση έχουν ως αποτέλεσμα την ξεχωριστή γεύση της μεσσηνιακής ελιάς που εξάγεται στις ΗΠΑ, στον Καναδά, ακόμη και στη μακρινή Αυστραλία. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες στη Μεσσηνία είναι η κορωνέικη - κατ' εξοχήν ελαιοποιήσιμη -, η μαυρολιά, η ματσολιά και η φημισμένη βρώσιμη ελιά Καλαμών.

Στα γόνιμα εδάφη της Μεσσηνίας ευδοκιμεί και το θεϊκής, όπως θεωρούσαν, προέλευσης, σταφύλι. Απέραντες εκτάσεις με αμπελώνες δίνουν χρώμα στις πεδιάδες και στις πλαγιές της Μεσσηνίας και προκαλούν τους επισκέπτες να... κλέψουν από ένα τσαμπί. Με βαθύ κόκκινο ή κίτρινο χρώμα, με κουκούτσια ή χωρίς, αποτελούν πολυαγαπημένο φρούτο, ενώ με την κατάλληλη επεξεργασία μετατρέπονται σε σταφίδα, κρασί ή ξύδι. Η καλλιέργεια του αμπελιού ήταν διαδεδομένη από την αρχαιότητα ενώ η επιθυμία το καλοκαιρινό φρούτο να γίνεται αντικείμενο απόλαυσης και το χειμώνα οδήγησε στη φυσική αποξήρανσή του κάτω από τον καυτό μεσσηνιακό ήλιο, σε μια σχολαστική διαδικασία διαλογής, και εν τέλει στη... σταφίδα. Φημισμένα είναι και τα κρασιά του νομού, με φρουτώδη αρώματα, έντονη γεύση και ζωντανό χρώμα. Είτε πρόκειται για τα λευκά (Ροδίτη, Φιλέρι, Ασσύρτικο, Chardonay) είτε για τα κόκκινα (Φωκιανό, Μανδηλαριά, Carinian, Cabernet, Savignon), έχουν όλα δικαίωμα συμμετοχής σε... κρασοκατανύξεις! Σαν καλό κρασί παρασκευάζεται από μούστο που βράζει και το μπαλσάμικο. Ωριμάζει σε παλιά βαρέλια και λίγες μόνο σταγόνες του αρκούν για να δώσουν ξεχωριστή γεύση σε κάθε πιάτο.

Στα δώρα της μεσσηνιακής γης περιλαμβάνονται το χρυσαφένιο μέλι από βότανα και λουλούδια, το τσάι του βουνού και τα σύκα, φρέσκα ή αποξηραμένα, που μάλιστα γιορτάζονται κάθε Αύγουστο στο χωριό Πολύλοφο στην περίφημη Γιορτή του Σύκου. Γιορτή όμως έχει και η μεσσηνιακή αγκινάρα στο χωριό Μικρομάνη κάθε Ιούλιο, όπου οι γυναίκες του συλλόγου καθαρίζουν περίπου... 12.000 αγκινάρες και τις μαγειρεύουν με κάθε τρόπο, δημιουργώντας τα πιο περίεργα γευστικά εδέσματα! Αλλά ο κατάλογος των δώρων δεν σταματά εδώ. Οι Μεσσήνιοι καμαρώνουν λέγοντας πως δεν υπάρχει φρούτο και καρπός που να μην ευδοκιμεί στην περιοχή. Μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια μέχρι κατακόκκινα καρπούζια και πεπόνια, βότανα και κηπευτικά πλουτίζουν τη ζωή και τα τραπέζια τους.

Στις προτεινόμενες γεύσεις του νομού είναι τα μανιάτικα λαλάγγια με λάδι και μέλι, το διάσημο παστέλι Καλαμάτας, το παραδοσιακό παστό και το λουκάνικο, που απαιτούν υπομονετικό κάπνισμα του χοιρινού, η πικάντικη σχεδόν homemade μουστάρδα, τα χειροποίητα ζυμαρικά, τα λουκούμια και τα γλυκά του κουταλιού.

Τα γεύματα ολοκληρώνονται με μεσσηνιακό ούζο με γλυκάνισο και μάραθο και παραδοσιακά λικέρ από τριαντάφυλλο, άνθη λεμονιάς και κανέλλας.

Γνωριμία με τη μεσσηνιακή Μάνη

Τη δώρησε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα σαν πράξη συμφιλίωσης μαζί με άλλες έξι πόλεις. Το άλλοτε καλά φυλαγμένο μυστικό του νομού, η Καρδαμύλη, έχει μετατραπεί σε κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο χάρη στην κομβική γεωγραφική της θέση και στις πανέμορφες παραλίες της. Σημείο εκκίνησης για εκδρομές προς τα χωριά του Ταϋγέτου, βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού με θέα το Μεσσηνιακό κόλπο. Πανύψηλα κυπαρίσσια, άγριοι ελαιώνες και καταγάλανα νερά συνθέτουν το πανέμορφο σκηνικό του χωριού, που διαθέτει ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή. Αφήνοντας την Καρδαμύλη και ανηφορίζοντας προς τον Ταΰγετο, βρίσκονται τα πιο αυθεντικά μανιάτικα χωριά. Το Εξωχώρι, η Σαΐδόνα, η Καστάνια και η Μηλιά ξεχωρίζουν για τα πετρόκτιστα σπίτια τους, τους μοναχικούς πύργους και τη θέα που κόβει την ανάσα. Τριγύρω τους τα σηματοδοτημένα μονοπάτια προσκαλούν σε εξερευνήσεις και πεζοπορικές διαδρομές. Αλλά και ο παραλιακός δρόμος που ενώνει την Καρδαμύλη με την όμορφη Στούπα και το ακρωτήρι της Τραχήλας, νοτιότερα, διέρχεται από γραφικά ψαροχώρια όπως ο Άγιος Νικόλαος και ο Αγιος Δημήτριος. Αγαπημένη διαδρομή είναι ο δρόμος προς το Οίτυλο. Περνά μέσα από το χωριό Θαλάμες, που φιλοξενεί ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο και πλανόδιους πωλητές ρίγανης και τσαγιού, από τη Λαγκάδα με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα και τον Άγιο Νίκωνα με τη γραφική πέτρινη πλατεία.

[ΠΗΓΗ: traveltimes.gr, ionianguide.com]

Μεσσηνία... το «χρυσάφι» της γης!SocialTwist Tell-a-Friend

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Παξοί: Πρωτοβουλίες για τον τουρισμό

Την προηγούμενη εβδομάδα, αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ παραβρέθηκε στο πανέμορφο νησί των Παξών και πήρε μέρος σε εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του δημοσιογράφου και πολιτικού Γεράσιμου Λύχνου. Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Παξών και η Ένωση Συντακτών στον τόπο καταγωγής του αξιόλογου συναδέλφου μας και πήραν μέρος οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού.

Ο Λύχνος έχει προσφέρει πολλά στην πολιτική ζωή του τόπου και στη δημοσιογραφία, ενώ πεθαίνοντας άφησε την περιουσία του στην ΕΣΗΕΑ, δημιουργήθηκε το Ίδρυμα Λύχνου και κάθε χρόνο, βάσει της διαθήκης του, χορηγούνται υποτροφίες σε επαγγελματίες δημοσιογράφους για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

Κατά τη διήμερη παραμονή μου στους Παξούς εντυπωσιάστηκα από την απλότητα, την καλοσύνη και τη φιλοξενία των κατοίκων, καθώς και με τις φυσικές ομορφιές που είναι προικισμένοι οι Παξοί και οι Αντίπαξοι.

ΠαξοίΈνα άλλο πράγμα που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η δήλωση του δημάρχου, Σπύρου Μπογδάνου, ενός λογίου και γενικά αξιόλογου ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία καταργήθηκαν από φέτος οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες στις πλαζ και όλες οι παραλίες είναι ελεύθερες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών. Συνέβαιναν δηλαδή και στους Παξούς αυτά τα απαράδεκτα που συμβαίνουν στα νησιά και σχεδόν στις περισσότερες παραλίες της χώρας μας. Αυτοί που είχαν την εκμετάλλευση ή και ετσιθελικά καταλάμβαναν χώρους στις παραλίες και χαράτσωναν τους τουρίστες και γενικά τους λουόμενους με 5, 8, 10 ευρώ ή και παραπάνω για ξαπλώστρα ή ομπρέλα.

Ρώτησα τον δήμαρχο και τώρα πώς εξυπηρετείται ο κόσμος. Μου είπε ότι στα διάφορα μαγαζιά υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά στους ιδιόκτητους χώρους τους και όχι στις παραλίες γενικά. Είπε επίσης ότι υπήρξαν τεράστιες αντιδράσεις και ότι έπεσαν και τα «μεγάλα μέσα», από διάφορες πλευρές, αλλά η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν ανατράπηκε.

Ο κ. Μπογδάνος ήταν κατηγορηματικός: «Η απόφαση ίσχυσε και θα ισχύει και τα επόμενα καλοκαίρια, ώστε τις παραλίες μας να τις χαίρονται οι ντόπιοι και οι επισκέπτες μας. Παίρνουμε e-mail από πολλές περιοχές της Ελλάδος και το εξωτερικό. Μας συγχαίρουν γι' αυτή την πρωτοβουλία και μας επισημαίνουν ότι τους γδέρνουν σε παραλίες άλλων περιοχών που επισκέπτονται». Και πραγματικά μας «γδέρνουν» αν ζητούν για την ξαπλώστρα 10 ευρώ ή και παραπάνω, ενώ στα τουρκικά παράλια οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες είναι δωρεάν, όπως λένε άνθρωποι που παραθέρισαν εκεί.

Νομίζω ότι ο υπουργός Τουρισμού, Άρης Σπηλιωτόπουλος, θα πρέπει να πάρει υπόψη του το παράδειγμα των Παξών και να αντιμετωπίσει αυτού του είδους τα προβλήματα στις παραλίες. Και μάλιστα από τώρα, που μπαίνουμε στον χειμώνα, ώστε να λειτουργήσουν τα όποια ευνοϊκά μέτρα για τους τουρίστες κατά τη νέα καλοκαιρινή περίοδο. Είμαι βέβαιος ότι στο συγκεκριμένο υπουργείο θα έχουν φτάσει χιλιάδες καταγγελίες από Έλληνες και αλλοδαπούς τουρίστες για τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες αλλά και γενικότερα για τις προσφερόμενες υπηρεσίες από ορισμένες επιχειρήσεις του είδους. Επιτέλους, ας μπει μια τάξη.

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, ionianguide.com]

Παξοί: Πρωτοβουλίες για τον τουρισμόSocialTwist Tell-a-Friend

Συσκέψεις των Περιφερειών της χώρας με τα Υπουργεία Υγείας, Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης

Ένας ακόμη σημαντικός κύκλος προεργασίας και συντονισμού μεταξύ των Περιφερειών της χώρας και των Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης, ολοκληρώθηκε, στις διαδοχικές συσκέψεις που είχαν οι πολιτικές τους ηγεσίας με τους Γενικούς Γραμματείς των 13 Περιφερειών της χώρας. Σε όλες τις συσκέψεις μετείχε και κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομίας.

Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών ήταν να εξειδικευτεί ο τρόπος επιλογής, ένταξης και χρηματοδότησης έργων των συγκεκριμένων τομέων, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

ΠανοζάχοςΟ Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου, κ. Δημήτρης Πανοζάχος, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, δήλωσε ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για να συμπληρωθούν κενά στις υποδομές, αλλά για να δρομολογηθούν παρεμβάσεις που θα αναδείξουν την φυσιογνωμία της περιοχής και θα προσδιορίσουν το μέλλον της.

Οι επιλογές που γίνονται επιβεβαιώνουν πλέον στην πράξη, ότι μεγάλο μέρος των κονδυλίων από τα Τομεακά Προγράμματα, θα κατευθυνθεί στην Περιφέρεια και μάλιστα σε έργα που θα προταθούν από τους φορείς της.

Η σύσκεψη στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, έγινε παρουσία του Γενικού Γραμματέα Σπύρου Ευσταθόπουλου. Αφού εξειδικεύτηκε μέρος του προγράμματος, αποφασίστηκε να προκηρυχθεί ως πρώτη δράση, η τουριστική προβολή, καθώς κρίθηκε ότι ανάλογες δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το Γ΄ ΚΠΣ λειτούργησαν με πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι Περιφέρειες και το Υπουργείο, θα εξετάσουν αναλυτικά ζητήματα τουριστικών υποδομών και θα συναποφασίσουν τις προτεραιότητες που θα συμπεριλάβει η δεύτερη προκήρυξη.

Με την συμμετοχή του Υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη έγινε η σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου συζητήθηκαν ο τρόπος και οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο ΕΣΠΑ. Το Υπουργείο κατά την διάρκεια της προγραμματικής περιόδου, θα διατηρεί το ρόλο του συντονιστή. Τα προς ένταξη και χρηματοδότηση έργα, θα αξιολογούνται από τις Περιφέρειες, με βασική προϋπόθεση ότι θα πρέπει έχουν την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου.

Για την Ήπειρο, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού, έχουν συναποφασίσει ότι προτεραιότητα αποτελούν τα έργα στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και το αρχαιολογικό πάρκο Νικόπολης.

«Ο πολιτισμός αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του προγραμματισμού μας κατά τη νέα προγραμματική περίοδο. Θεωρούμε ότι στον τομέα αυτό η Ήπειρος έχει στρατηγικό πλεονέκτημα και κάθε δράση που θα χρηματοδοτηθεί δεν είναι μόνο υποχρέωση προς την ιστορία μας, αλλά καθήκον και προς τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος.

Η σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, έγινε παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αριστείδη Καλογερόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Βασίλη Ριζά. Συμμετείχαν δε και οι Διοικητές των ΔΥΠΕ της χώρας, ανάμεσα σε αυτούς και ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Νικόπουλος.

Στην σύσκεψη έγινε σαφές ότι τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν στους τομείς υγείας και πρόνοιας, θα συναποφασιστούν από τους τοπικούς φορείς με βάση τις κεντρικές πολιτικές προτεραιοτήτων που χάραξε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προσδιορισμού του μοντέλου λειτουργίας των Αστικών Κέντρων Υγείας, που θα αναπτυχθούν ως μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου, όπως και στην ανάγκη χρηματοδότησης για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων.

Το Υπουργείο Υγείας με τις υπηρεσίες του θα συνδράμει τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και των ΔΥΠΕ στην ωρίμανση των έργων, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ετοιμότητα για την ένταξη και την εκτέλεσή τους με κοινοτικούς πόρους.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει ανοίξει τον διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και όπως έκανε γνωστό ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Πανοζάχος, μέχρι το τέλος του μήνα, η σύσκεψη θα επαναληφθεί ώστε να προσδιοριστούν ακριβώς τα ώριμα έργα που μπορούν να περάσουν άμεσα στην φάση της υλοποίησης.

Ανάλογες συσκέψεις θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και με τα υπόλοιπα Υπουργεία. «Το ΕΣΠΑ είναι εδώ και η Ήπειρος καλείται να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην μεγάλη πρόκληση. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με όλους τους φορείς και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα συνδράμουν την προσπάθειά τους ώστε να μην χαθεί χρόνος και να ξεπεραστούν τυχόν δυσκολίες», τόνισε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δημήτρης Πανοζάχος.

[ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ionianguide.com]

Συσκέψεις των Περιφερειών της χώρας με τα Υπουργεία Υγείας, Πολιτισμού και Τουριστικής ΑνάπτυξηςSocialTwist Tell-a-Friend