Σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο πέντε αστέρων της Ρόδου έμενε η ηγεσία και οι επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, την ίδια ώρα που οι πυροσβέστες, που μεταφέρονταν από άλλες περιοχές της χώρας για να σβήσουν την πυρκαγιά που κατέκαιγε για έξι ολόκληρες ημέρες το νησί, στοιβάζονταν -όπως κατήγγειλαν συνδικαλιστές- σε στρατόπεδο και με ένα σάντουιτς και ένα μπουκαλάκι νερό, καλούνταν να δώσουν μάχη με τη φωτιά.
Την καταγγελία αυτή έκανε στην «Ε» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού Ζακύνθου και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Νίκος Χανιάς, ο οποίος επισήμανε: "Η ηγεσία του Σώματος και οι διάφοροι επιτελείς απολάμβαναν σεμνά και ταπεινά μονόκλινα, ως επί το πλείστον, δωμάτια στο πολυτελέστατο 5 αστέρων ξενοδοχείο", κάνοντας λόγο για πρόκληση από την πλευρά του αρχηγείου και απέναντι στους κατοίκους του δοκιμαζόμενου νησιού και στους πυροσβέστες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην «Ε», το αρχηγείο έκλεισε στις 22 Ιουλίου 31 δωμάτια για διαμονή 43 ατόμων. Στις 23 Ιουλίου μίσθωσε 49 δωμάτια για τη διαμονή 66 ατόμων, στις 24 Ιουλίου έκλεισαν 65 δωμάτια για διαμονή 90 ατόμων. Στις 25 Ιουλίου 78, δωμάτια για διαμονή 103 ατόμων. Στις 26 Ιουλίου νοίκιασαν 82 δωμάτια για 107 άτομα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δωμάτια διατέθηκαν δωρέαν στο Πυροσβεστικό Σώμα και δεν χρεώθηκαν.
Ο Νίκος Χανιάς κάνει λόγο για «έναν επιδερμικό και αποδεδειγμένα αναποτελεσματικό και αποτυχημένο σχεδιασμό αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών». «Αυτός ο σχεδιασμός θέλει να μετακινούνται άναρχα σε κάθε φωτιά, από μια πανικόβλητη φυσική ηγεσία, πυροσβέστες από τη μια μεριά της Ελλάδος στην άλλη. Ετσι, είδαμε στην πρόσφατη φωτιά της Ρόδου να ξεκινούν πυροσβέστες από την Κοζάνη και έπειτα από δύο μέρες να φτάνουν κατάκοποι, άυπνοι και εξαντλημένοι στη Ρόδο», επισημαίνει.
«Φανταστείτε τι θα γινόταν αν παράλληλα με τη φωτιά της Ρόδου υπήρχε και άλλη φωτιά σε άλλο σημείο της Ελλάδας. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα βιώναμε, όσα κωμικοτραγικά βιώσαμε πέρσι. Επειδή το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, ο Θεός και ο καιρός ας λυπηθούν τους Ελληνες και ας μας προστατεύσουν από την αβάσταχτη ελαφρότητα της γαλάζιας ακυβερνησίας», καταλήγει.
Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τις καταγγελίες των συνδικαλιστών εξέδωσε το αρχηγείο του Σώματος. Σ' αυτή αναφέρει μεταξύ άλλων «ότι το Κέντρο Εκπαίδευσης Οπλιτών 541 Τ.Ε. είχε δυνατότητα φιλοξενίας 200 συναδέλφων, για τη συνεχή σίτισή τους, καθ' όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς, μερίμνησε το 153 Τ.Ε.» και ότι «η μεταφορά των πυροσβεστών πραγματοποιούνταν με λεωφορεία που διέθεσαν οι δήμοι και οι πυροσβέστες δεν υποχρεώθηκαν να μεταβούν με ίδια μέσα ή λεωφορεία της γραμμής».
Ανακοίνωση, με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη συνεχόμενη καταστρατήγηση του ωραρίου των πυροσβεστών της Λέσβου, εξέδωσε και η ΕΑΚΠ. «Το Πυροσβεστικό Σώμα από την ίδρυσή του τη δεκαετία του '30 μέχρι και το 1997, δηλαδή σε διάρκεια 60 και πλέον ετών είχε 19 θανατηφόρα ατυχήματα. Ενώ από το 1998, χρονιά ανάληψης της δασοπυρόσβεσης, που ξεκίνησε η υπερ-εντατικοποίηση της απασχόλησης, υπήρξαν μέσα σε περίοδο εννέα χρόνων, συνολικά 26 θάνατοι (13 θάνατοι μονίμων, 12 συμβασιούχων πυροσβεστών και ενός εθελοντή), με τους 15 από τους θανάτους αυτούς να έχουν συμβεί μέσα στα πρώτα 2,5 χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών.
[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου