Loading...

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ: Ως 400 οι δήμοι σε 17 περιφέρειες

Νέος «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» με 600 δήμους λιγότερους, αιρετούς περιφερειάρχες και συνενώσεις δήμων ακόμα και στην Αττική

Αλλάζει ριζικά ο διοικητικός και αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας, μετά τους σχεδιασμούς που προωθεί η κυβέρνηση για ένα νέο σχέδιο συνενώσεων δήμων και νομαρχιών, Χάρτης Ελλάδαςπου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση το φθινόπωρο, με στόχο να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση το 2010.

Οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών -ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο σχέδιο «Καποδίστριας»- συζητήθηκαν χθες μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου και αναμένεται να αποτελέσουν το καλό χαρτί που θα παίξει ο κ. Καραμανλής στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με τις εξαγγελίες που είχε κάνει προ διμήνου στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο κ. Παυλόπουλος. Πάντως, η ΚΕΔΚΕ απειλεί να μη συμμετάσχει στον διάλογο που θα γίνει για τις αλλαγές αυτές αν δεν λύσει η κυβέρνηση τα οικονομικά προβλήματα των δήμων, όπως έχει υποσχεθεί (ρεπορτάζ και δηλώσεις του προέδρου της Ν. Κακλαμάνη παραπλεύρως). «Δεν θα υπάρξει πρόβλημα, θα δοθούν τα χρήματα», διαμηνύει το υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

1. Οι δήμοι της χώρας θα συνενωθούν με έναν δεύτερο «Καποδίστρια» και από 1.000 που είναι σήμερα θα μειωθούν σε 370-400. Θυμίζουμε ότι 1.000 έγιναν με τον πρώτο «Καποδίστρια» το 1996-97, με τον οποίο είχε διαφωνήσει η Ν.Δ. και είχε αποχωρήσει τότε από τη Βουλή. Επίσης, είχε τότε υποσχεθεί ότι θα τον καταργήσει όταν θα γινόταν κυβέρνηση. Οχι μόνο δεν τον κατάργησε, αλλά τον επεκτείνει, και σωστά πράττει.

2. Ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης θα είναι πλέον σε επίπεδο περιφέρειας και όχι νομαρχίας, όπως είναι σήμερα (σ.σ.: το Σύνταγμα ορίζει ότι δύο είναι οι βαθμίδες της αυτοδιοίκησης). Οι νέες αυτοδιοικητικές περιφέρειες θα είναι 16-17 το πολύ.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα μοντέλο παραπλήσιο με αυτό των σημερινών υπερνομαρχιών, μόνο που το νέο σχήμα, όπως υπόσχονται οι κυβερνητικοί παράγοντες, θα έχει πλήρεις και καθοριστικές αρμοδιότητες και δεν θα είναι διακοσμητικός θεσμός, όπως είναι οι σημερινές υπερνομαρχίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αρμοδιότητες και οι πόροι είναι το μεγάλο στοίχημα για την επιτυχία του νέου θεσμού.

3. Οι νέες περιφέρειες θα διοικούνται από αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, που θα εκλέγεται με άμεση και καθολική ψηφοφορία, και από τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, που θα εκλέγεται κι αυτός, όπως οι δήμαρχοι και οι σημερινοί νομάρχες, με άμεση και καθολική ψηφοφορία και με το όριο του 42%.

4. Οι νομαρχίες θα ενσωματωθούν σε αυτές τις περιφέρειες ως διοικητικές μονάδες. Οι νομαρχίες θα διοικούνται από τους νομάρχες, που θα εκλέγονται από το ψηφοδέλτιο του αιρετού περιφερειάρχη (ή προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου).

5. Ενα νέο στοιχείο που εισάγεται είναι ότι το σχέδιο «Καποδίστριας», δηλαδή συνενώσεις δήμων, θα γίνουν και στην Αττική, η οποία είχε εξαιρεθεί το 1996. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, κάθε δήμος στην Αττική θα πρέπει πλέον να έχει πάνω από 50.000 κατοίκους - που σημαίνει ότι πολλοί γειτονικοί δήμοι θα συνενωθούν, προκειμένου να αποτελέσουν έναν μεγαλύτερο.

6. Οι σημερινές 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας δεν θα καταργηθούν και θα συνεχίσουν φυσικά να διοικούνται από τους περιφερειάρχες που διορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Η παράλληλη λειτουργία αυτοδιοικητικών περιφερειών και των σημερινών περιφερειών ενδεχομένως να προκαλέσει τριβές και αλληλοκαλύψεις σε αρμοδιότητες, και αυτό είναι ένα από τα σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί ο διάλογος που θα ακολουθήσει.

7. Η μητροπολιτική αυτοδιοίκηση στην Αθήνα και σε άλλους μεγάλους δήμους, όπως η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς, δεν θα εφαρμοστεί. Θα υπάρξουν, όμως, μητροπολιτικές λειτουργίες, δηλαδή συνεργασία, επί παραδείγματι, δήμων για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Κακλαμάνης, πρόεδρος ΚΕΔΚΕ: "Δώστε πρώτα αυτά που χρωστάτε"

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί ο διάλογος για τη διοικητική μεταρρύθμιση αν, όπως διαμήνυσε χθες στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, δεν τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για τα εκκρεμή οικονομικά προβλήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αφορμή για το νέο μήνυμα του προέδρου της ΚΕΔΚΕ αποτέλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου οι οποίες έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και στις οποίες ο υπουργός επισήμανε ότι ο διάλογος με την ΚΕΔΚΕ ως προς τη μελέτη για τη χωροταξία των συνενώσεων ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες.

Ο κ. Κακλαμάνης ξεκαθάρισε πως η ΚΕΔΚΕ δεν θα δώσει σε διαβούλευση τις μελέτες που αφορούν το σύνολο της διοικητικής μεταρρύθμισης -αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 30 του μήνα από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης-, πόσω μάλλον αυτές να αποτελέσουν πεδίο διαλόγου με την κυβέρνηση εάν προηγουμένως «δεν έχουν εκπληρωθεί τα υπεσχημένα», υπενθυμίζοντας:

- την εκταμίευση, μέχρι τέλος Αυγούστου, του ποσού των 250 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ.
- την κατάθεση και ψήφιση στα θερινά τμήματα της βουλής της διάταξης για τη μεταφορά των τελών κυκλοφορίας (90%) στους δήμους και
- τη δρομολόγηση της διαδικασίας καταβολής του 1,7 δισ. ευρώ υπό τη μορφή ομολόγων, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ: Ως 400 οι δήμοι σε 17 περιφέρειεςSocialTwist Tell-a-Friend

Δεν υπάρχουν σχόλια: