Πώς μπορεί η γραφειοκρατία να «σκοτώνει» την ουσία; Πώς μπορεί η εσφαλμένη ερμηνεία ενός νόμου, που αναφέρεται στη «βιώσιμη ανάπτυξη», να υπονομεύει το περιβάλλον; Η προσπάθεια επαναλειτουργίας ενός πυρηνελαιουργείου στην περιοχή του Δήμου Απολλωνίων τη Λευκάδας αποτελεί στην κυριολεξία case study της επιχείρησης «υποβάθμιση της Φύσης».
Το 1985 κατασκευάστηκε το πυρηνελαιουργείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λευκάδας στον υπέροχο κάμπο της Βασιλικής, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων.
«Όσο λειτουργούσε η μονάδα, η κατάσταση ήταν τραγική. Μαύρος καπνός σκέπαζε τον κάμπο και έμπαινε βαθιά μέσα στη θάλασσα. Τα νερά μας ήταν γεμάτα ελαιόζουμο. Ευτυχώς σταμάτησε να λειτουργεί. Οι κάτοικοι ανάσαναν», είπε στην «Κ» ο κ. Γεράσιμος Φωκάς, από την Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας για ένα Καθαρό Περιβάλλον.
Υπερβολές; Να τι σημειώνει έγγραφο της νομαρχιακής Διεύθυνσης Ανάπτυξης τον Δεκέμβριο του 2007: «Η άδεια λειτουργίας έχει λήξει από το 2000, η μονάδα δεν λειτουργεί από το 2002, η παράταση περιβαλλοντικών όρων έχει λήξει από το 2005. Επιπλέον, όταν λειτουργούσε το εργοστάσιο είχαν δημιουργηθεί εκτεταμένα περιβαλλοντικά προβλήματα: εκπεμπόμενη αιθάλη, ροή υγρών αποβλήτων από την έκπλυση του αποθηκευμένου πυρηνόξυλου, απόρριψη στερεών και υγρών αποβλήτων. Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να ελεγχθεί ο βαθμός υλοποίησης των περιβαλλοντικών όρων».
Ύστερα από τέτοιο περιβαλλοντικό ναυάγιο και χωρίς χωροταξική μελέτη, πώς θα μπορούσε να τεθεί θέμα συνέχισης λειτουργίας; Και όμως η εταιρεία Grecolio ΕΠΕ, που αγόρασε την μονάδα, αιτήθηκε να αντιμετωπισθεί η αδειοδότηση ως συνέχιση λειτουργίας. Επιχείρημα; Ο πρώην ιδιοκτήτης (η ΕΑΣ) έκανε διακοπή της δραστηριότητας στη ΔΟΥ στις 13 Σεπτεμβρίου 2007, την ίδια ημερομηνία (όλως τυχαίως!) που ο νέος ιδιοκτήτης έκανε έναρξη...
Ακύρωση της απόφασης
Η νομαρχία αρχικά αρνείται τη «συνέχιση λειτουργίας». Η εταιρεία προσφεύγει στον γ. γ. Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο οποίος ακυρώνει την απόφαση της νομαρχίας με το αιτιολογικό ότι η συνέχεια αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η ΕΑΣ κατέθετε φορολογική δήλωση! «Εμείς απλώς εφαρμόσαμε τον νόμο», είπε στην «Κ» ο περιφερειάρχης κ. Σωτήριος Βόσδου. «Απαιτείται η πιο αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Το γεγονός ότι κάποτε παραβιάστηκαν δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσει το πυρηνελαιουργείο».
Αποτέλεσμα: η μονάδα πήρε τρίμηνη προσωρινή άδεια λειτουργίας! «Υποβάλλαμε νέα μελέτη περιβαλλοντικών όρων, όπως προβλέπεται από την απόφαση, και είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε κάθε τεκμηριωμένη επιστημονική πρόταση για την εφαρμογή των πιο σύγχρονων τεχνολογιών για τη θωράκιση του περιβάλλοντος», λέει στην «Κ» ο κ. Βασίλειος Ναστούλης, ιδιοκτήτης της Grecolio. Μάλιστα, απαντώντας στα επιχειρήματα των κατοίκων ότι θα υποβαθμισθεί τουριστικά η περιοχή, υπόσχεται λειτουργία των ρυπογόνων τμημάτων της μονάδας από Νοέμβριο έως τέλη Απριλίου.
«Με φωτογραφίες που θα δείχνουν την περιοχή καλυμμένη με καπνό, για ποια τουριστική ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε;», σημειώνει ο κ. Φωκάς, ενώ τονίζει ότι η εταιρεία δεν έχει κοινοποιήσει στον δήμο τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Το πυρηνελαιουργείο δείχνει πια να είναι ξένο σώμα στην περιοχή, η οποία βέβαια δεν έχει χωροταξικό σχεδιασμό. Ομόφωνα ο δήμος και οι περισσότεροι φορείς είναι αντίθετοι στην επαναλειτουργία του. «Μας ανησυχούν πολλά πράγματα. Κατ' αρχήν, τέτοιες μονάδες απαιτούν σημαντικές ποσότητες νερού, με κίνδυνο να στεγνώσει η περιοχή και μάλιστα σε εποχή λειψυδρίας», τονίζει ο κ. Φωκάς.
Οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, όπου πέρα από όσα προαναφέρθηκαν υπογραμμίζουν ότι η μονάδα διαθέτει κινητήρια ισχύ 486,4 KW, αντί για τα 80 KW που είναι το ανώτερο όριο για γεωργική γη.
Τουριστική περιοχή
«Κανονικά η περιοχή αυτή θα έπρεπε να έχει χαρακτηριστεί γη υψηλής παραγωγικότητας και να μην επιτρέπεται καμιά βιομηχανική μονάδα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε με ευθύνη της πολιτείας. Αλλά ακόμα κι έτσι έχουμε μια περιοχή με γεωργική γη και υψηλή τουριστική ανάπτυξη, η οποία πρέπει να προστατευθεί. Αντί γι' αυτό, πάει να ξανανοίξει, με γραφειοκρατικές μεθοδεύσεις, μια μονάδα που είχε κλείσει, ακριβώς λόγω των περιβαλλοντικών προβλημάτων που είχε προκαλέσει», υπογραμμίζει ο νομικός κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, που έχει αναλάβει την προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ. «Στην περίπτωση αυτή βλέπουμε πώς καταστρατηγείται ο πυρήνας της νομοθεσίας περιβαλλοντικής προστασίας, όπου το σύνθετο περιβαλλοντικό - κοινωνικό και οικονομικό κριτήριο της αειφορίας εξαϋλώνεται υπό το βάρος ερμηνειών που επιμένουν σκόπιμα σε φορολογικά - διοικητικά κριτήρια. Δηλαδή όλο το ζήτημα του αν λειτουργούσε και του εάν πρέπει να λειτουργεί μια ρυπογόνα μονάδα, θα απαντηθεί από τα αρχεία της ΔΟΥ;», σημειώνει ο κ. Κωνσταντόπουλος.
[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου